Apa yang anda perlu tahu tentang skim HOC?

| | ,

Salah satu perkara penting bila anda mula nak beli rumah adalah mencari ilmu dan tahu macam mana nak beli rumah. Ini sangat penting sebab Tok tak nak anda tersalah beli dan menyesal di kemudian hari.

Kebiasaannya untuk dua rumah pertama, anda akan dapat loan 90% dan rumah ketiga anda akan dapat loan 70%.

Kali ni Tok nak kongsikan perkongsian daripada Cik Rena Choong macam mana anda boleh ambil peluang menggunakan skim HOC. Nak tahu lebih lanjut? Baca artikel ini sekarang.

Biasanya rumah ketiga ke atas bank akan bagi 70% loan, tapi ada juga real case study di mana rumah dah 4 biji ke atas pun boleh dapat loan 90%.

Kali ni saya nak kongsikan rahsia macam mana anda pun boleh dapat peluang yang sama. Ada yang tanya saya kenapa sekarang sesuai untuk ambil peluang beli hartanah. Anda kena tengok balik pakej Penjana Ekonomi 2020 ini dimana:

#1 – Pengumuman Homeownership Campaign (HOC) diperkenalkan.

Apa maksud HOC ini? Bagi anda yang pertama kali dengar tentang HOC, jom baca lebih lanjut.

Untuk mudah faham, skim HOC dikeluarkan untuk merangsang ekonomi negara dalam sektor hartanah dengan menggalakkan anda beli hartanah.

Masa anda beli hartanah, antara kos yang anda kena bayar adalah stamp duty dan downpayment / booking fees.

Stamp duty yang kita kena bayar terbahagi kepada dua:

  1. Memorandum of Transfer (MOT)
  2. Perjajian pinjaman

Kalau anda beli unit hartanah daripada pemaju yang berdaftar di bawah HOC, anda akan dapat faedah berikut:

  1. Pengecualian duti setem untuk MOT sehingga RM 1 juta
  2. Pengecualian duti setem untuk perjanjian pinjaman

Macam best kan? Baca lagi sampai habis.

#2- LTV 70% untuk hartanah ke-3 dan seterusnya kini dikecualikan.

Apa maksudnya?

Bank kini boleh memilih untuk luluskan pinjaman sehingga 90% untuk pinjaman hartanah ketiga walaupun pembeli sudah membeli dua hartanah.

Katakan anda (LTV70%) ingin membeli hartanah dengan harga RM600,000 dan rebat pada 10%:

Senario 1: Tanpa HOC, anda perlu membayar:

  • Bayaran Pendahuluan (RM600,000 x 20%) = RM 120,000
  • Pinjaman Duti Setem (RM420,000 x 0.5%) = RM 2,100
  • Duti Setem MOT (100,000 x 1% + 500,000 x 2%) = RM 11,000
  • Bayaran Balik Bulanan (pinjaman 3.1% @ 35 tahun, 70% dari harga belian) = RM 1,639
  • Jumlah kos: RM 133,100

Senario 2: Dengan HOC, anda hanya akan membayar:

  • Bayaran Pendahuluan= RM 0 **
  • Pinjaman Duti Setem = RM0
  • Duti Setem MOT = RM0
  • Bayaran Balik Bulanan (pinjaman 3.1% @ 35 tahun, 90% dari harga belian) = RM2,108
  • Jumlah kos = RM 0

**Diskaun project adalah 10%, dan andai kata anda dapat secure 90% loan. Kadang – kadang sesetengah bank bagi max 80%/85% (bergantung kepada kelayakan kewangan anda juga).

Wow! Macam best kan?

Loan 70% beli rumah boleh beli tanpa modal?

Biar betul.

Take note bahawa pengecualian ini hanya berlaku untuk:

  • Harga SPA hartanah kediaman RM600k ke atas dan di pasaran utama seperti rumah landed, kondominium dan serviced apartments yang siap atau dalam pembinaan,
  • Dilaksanakan oleh Akta Pembangunan Perumahan dengan lesen pemaju perlesenan iklan yang sah (APDL) yang diperoleh sebelum 31 Mei 2021.

Kenapa saya cakap anda boleh rebut peluang sekarang?

Kalau anda perasan, kerajaan dah mengumumkan skim Homeownership Campaign (HOC) akan dilanjutkan sampai 31st Dec 2021.

Bagi pelabur hartanah terutama anda yang ada kelayakan 70% loan, skim ini memang rugi kalau tak ambil sekarang.

Nak beli rumah bukannya terus boleh main beli. Perlukan ilmu dan faham hartanah yang macam mana nak beli. Tak boleh main terjun je beli hartanah. Nanti tersalah jalan, boleh pening bertahun – tahun lamanya. Tak salah pun menyewa. Kita sendiri tahu kemampuan kewangan kita.

Sebagai penyewa, kita haruslah tahu apa hak – hak kita sebagai penyewa dan juga macam mana nak untung dengan menyewa.

Ebook terbaru GilaHartanah ini adalah PERCUMA buat masa yang terhad! Jom dapatkan sekarang. Klik gambar di bawah sekarang kalau anda nak dapat ebook ini.

[KLIK GAMBAR SEKARANG]

Previous

Penting ke status freehold atau leasehold dalam pelaburan hartanah?

9 tips power simpan duit bagi anak muda

Next