Login

Register

Login

Register

AWAS : Beli rumah dengan geran ‘ini,’ bank susah bagi loan

Beli rumah, bukan satu perkara yang mudah. Banyak benda yang nak kena buat sebelum keluarkan bayaran down payment. Lagi-lagi kalau korang pilih untuk beli apartmen, atau rumah bertingkat second hand (rumah subsale). Korang perasan tak?…

Gaji RM2,000, mampu ke beli rumah pertama?

Sebelum mula cari rumah, korang wajib kira dulu kelayakan untuk membuat pinjaman dekat bank. Dan persoalan yang kerap Tok dapat ni, ada kaitan dengan ayat dekat atas tadi : “Gaji saya tak banyak. RM2,000 sebulan,…

“Pening la Tok. Nak beli rumah, atau menyewa dulu?” – Alif

Ini topik yang agak famous pada bulan Mac tahun lepas, yang dipetik oleh Menteri Kewangan II, Datuk Seri Johari Abdul Ghani. Maka, marhaen mula berperang antara satu sama lain. Ada yang menentang, dan ada yang…

Tak lepas 5 syarat ni, anda tak layak beli rumah pertama?

Sebagai permulaan, tak salah untuk menyewa. Tapi yang pasti, bukan selama-lamanya. Tapi sebelum mula cari rumah, wajib pastikan yang korang betul-betul mampu terlebih dulu. Kalau tak, korang memang sengaja cari nahas. Soalan yang wajib korang…

5 ‘dosa’ wajib elak sebelum anda apply loan rumah

Korang mesti pernah dengar skor kredit kan? Ini adalah satu sistem yang bank gunakan untuk menilai kredibiliti seseorang, dan tentukan sama ada mereka layak dapatkan pinjaman atau tak. Potensi permohonan korang lulus adalah berbeza, bergantung…

Kenapa loan rumah tak lepas? Geram pulak aku dengan bank X ni!

Nak beli rumah, bukan setakat kena kumpul deposit 15% tu saja. Ada lagi benda lain yang penting untuk korang buat. Antaranya dengan membuat analisa kewangan diri sendiri. Bank pulak, takkan senang-senang luluskan permohonan korang. Boleh…

Gaji RM3,000 dah. Tapi sebiji rumah pun tak ada lagi?

Patutnya, gaji banyak ni dah boleh keluar paling kurang sebiji rumah. Silap-silap, lebih lagi. Ini apa yang akan jadi kalau pengurusan kewangan ke laut. Lagi haru, dah tahu buat silap. Lepas tu, tak betulkan kesilapan…

‘Hangus’ duit aku. Menyesal tak belajar prosedur beli rumah pertama.

Ramai yang ‘cuak’ nak beli rumah pertama. Antara sebab utama, adalah tak tahu cara yang betul. Ye la. Kalau nasib tak baik, duit ribu-ribu Ringgit boleh lesap macam tu saja. Beli rumah, bukan murah. Tapi…

Secured By miniOrange