Siapa kata susah nak cari rumah second hand murah tahun ini? BONUS:...

Siapa kata susah nak cari rumah second hand murah tahun ini? BONUS: Cara bayar baki deposit 7% tanpa guna duit sendiri

6951
5
SHARE
Sumber gambar: carigold.com
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke

Tok faham. Nak cari rumah yang tepat dengan apa yang kita nak, memang agak mencabar sikit.

Lagi-lagi nak cari hartanah subsale (rumah second hand) yang harga murah.

Takpe. Itu memang sebab utama Tok wujudkan GH ni. Supaya korang boleh datang ke blog ni dan hadamkan segala ilmu hartanah dan kewangan yang berhimpun dekat sini.

Kalau korang serius nak belajar cara cari rumah second hand yang murah, teruskan bacaan.

Tok pasti korang pasti akan banyak belajar lepas hadamkan perkongsian Tuan Najib Mohamed ni.

“Boleh dapat lagi ke rumah harga murah?”

Ramai yang tanya saya. Macam mana nak beli rumah pada harga yang murah?

Bagi saya, soalan tu terlalu subjektif.

Definisi “murah” berlainan untuk setiap orang. Ada orang kata RM1 juta masih murah, dan ada juga orang kata RM300,000 pun dah mahal.

Apa-apa pun, saya akan tanya balik.

Berapa bajet korang?

Bajet ciput, tapi nak beli rumah dekat KLCC…

Daripada bajet, kita akan dapat tahu beberapa indikator lain yang bersesuaian dengannya seperti lokasi dan jenis rumah.

Jangan pula nak beli kondominium, bajet hanya RM200,000, tapi nak lokasi di sebelah KLCC.

Walau berapa pun bajet korang, kita perlu pastikan lokasi pembelian kita dalam keadaan yang terbaik. Cukup kemudahan asas seperti sekolah, kedai-kedai dan jalan keluar masuk yang mudah.

Pastikan pengaruh-pengaruh negatif yang akan membawa impak di kawasan terbabit seperti loji, kawasan penternakan ayam, atau kilang pelupusan bahan kimia.

Kalau korang nak membeli sesuatu hartanah, kita perlu pastikan kita membuat keuntungan pada setiap urusan yang dibuat.

Terdapat 3 fasa yang boleh bagi kita untung:

1) Semasa membeli hartanah – beli rumah murah di bawah harga pasaran.

2) Semasa dah ada hartanah – menyewakan rumah lebih daripada jumlah bayaran bulanan bank dan kos sampingan. Hasilnya, korang akan mendapat aliran tunai positif setiap bulan.

3) Semasa nak jual hartanah – Daripada kenaikan harga hartanah lebih dari harga pembelian. Keuntungan setimpal apabila sudah ditolak kos RPGT, kos guaman, dan lain-lain.

Cara nak tahu rumah mana yang murah dan dijual bawah market value

1) Buat survei di laman web jualan hartanah seperti iproperty, propertyguru.com.my, mudah.my, propwall dan sebagainya.

Kaji dan selidik rumah, keluasan, di taman yang serupa dan dapatkan range harga di situ.

Kalau rata-rata rumah di lokasi/ apartmen pilihan korang dalam lingkungan RM275,000 – RM290,000, dan hanya terdapat satu listing yang berharga RM260,000, kita boleh anggarkan rumah tersebut murah berbanding yang lain dan berkemungkinan bawah dari nilai bank, bank value (BV).

Cara ini mungkin kurang tepat. Tapi boleh digunapakai untuk dapatkan info dengan cepat.

2) Tanya perunding hartanah yang sudah biasa dengan lokasi pilihan. Mereka boleh dapat anggaran bank value (BV) dan market value (MV).

Mereka ada networking yang luas dengan banker dan valuer, malah mereka boleh tolong carikan hartanah yang bersesuaian dengan bajet kita.

3) Lagi bagus kalau korang ada rakan jurunilai (valuer). Mereka sebenarnya yang berhak meletakkan nilai pasaran di sesuatu tempat.

Ini kalau korang ada kawan valuer. Kalau takde, jangan pula terus terjah dan tanya nilai pasaran. Biasanya mereka jarang layan. Mereka pun ada banyak kerja nak buat .

Lepas tu, nak buat apa?

Bila korang dah dapat berapa bank value (BV) atau market value (MV), sekurang-kurangnya korang dah boleh buat pengiraan untuk pembelian rumah.

Kita ambil satu contoh:

  • Sebuah apartmen X di kawasan Kajang.
  • Harga pasaran = RM290,000.
  • Harga jualan = RM260,000.

Melalu pengiraan, apartmen ini lebih kurang 10% lebih rendah dari nilai pasaran.

Bermakna, kalau korang tak mempunyai atau baru je memiliki sebuah rumah, korang masih lagi boleh buat 90% pinjaman dari nilai pasaran, dan boleh beli rumah tanpa down payment.

Tapi tak bermaksud, korang tak perlu keluarkan duit satu sen pun.

Apabila persetujuan antara penjual dan pembeli dimetrai, korang kena jugak bayar booking sebanyak 3% daripada harga jualan kepada ejen (kalau korang gunakan khidmat agensi hartanah).

Kemudian, minta kebenaran penjual untuk menggunakan harga pasaran di dalam Perjanjian Jual Beli (S&P) nanti.

Berikut adalah kiraan kasar yang akan berlaku:

  • Harga belian = RM260,000,
  • Booking fee (3%) = RM260,000 X 3% = RM7,800,
  • Harga dalam S&P (Perjanjian Jual Beli) = RM290,000,
  • MOF (Margin of Finance) = RM290,000 X 90% = RM261,000.

Peguam akan membuat perjanjian tambahan untuk harga jual beli yang sebenar iaitu RM260,000.

Pastikan pinjaman korang dah lepas, baru korang boleh tandatangan perjanjian jual beli ini.

Mungkin ramai yang tak perlu bayar baki deposit 7% lepas dah tahu cara ini

Korang boleh cuba berbincang dengan tuan rumah agar baki deposit 7% akan dibayar selepas pinjaman dikeluarkan.

Kalau tak, korang perlu membayar RM18,200 semasa menandatangani Perjanjian Jual Beli tu.

Kalau penjual masih lagi mempunyai baki pinjaman sebanyak RM200,000, selepas beberapa bulan (bergantung pada status hartanah, pegangan bebas (freehold) atau pajakan (leasehold)), bank pinjaman korang akan membayar baki pinjaman tu kepada bank penjual.

Bank pinjaman korang akan membayar wang lebihan (Jumlah Pinjaman – Baki pinjaman Penjual) dekat peguam yang mewakili kita.

  • Wang yang peguam akan dapat = RM261,000 – RM200,000 = RM61,000.

Tugas peguam pula, akan membahagikan wang itu dekat penjual dan pembeli (kalau terdapat sebarang lebihan).

  • Baki pembelian = RM261,000 – RM260,000 = RM1,000,
  • Wang yang dibayar kepada penjual = RM60,000 – RM26,000 = RM34,000,
  • Wang yang dibayar kepada pembeli = RM26,000 + RM1,000 = RM27,000 (ini adalah bayaran deposit 10% yang korang bayar sebelum ini).

NOTA: Kiraan ini adalah pengiraan secara mudah, tanpa memasukkan beberapa kos sampingan seperti yuran guaman dan duti setem, serta perbelanjaan sampingan yang selalunya ditolak oleh peguam sebelum membayar kepada penjual seperti cukai pintu, kos penyelenggaraan, dan sebagainya.

Sekarang, dah jelas depan mata korang yang semua perkara ni tak mustahil dibuat.

Ramai yang dah buat benda ni. Satu pesan Tok. sebelum korang buat, mantapkan diri dengan ilmu dulu. Belajar dengan orang yang dah pernah buat mark up loan.

Nak belajar mark up loan dengan siapa?

Belajar cara 16 otai hartanah ini bayar down payment rumah guna 100% duit bank (siap ada duit lebih lagi)

Susah korang nak dapat peluang macam ni dekat pelaburan yang lain.

Cuba bayangkan kejap.

Korang beli rumah, tapi boleh dapat duit. Duit yang korang keluarkan awal-awal masa beli rumah tu, korang boleh dapatkan balik bila bank luluskan loan rumah.

Duit lebih tu pulak, korang boleh gunakan untuk renovation

… Atau lebih baik lagi, tambah rumah yang buat duit dalam koleksi.

Korang betul-betul serius nak belajar? Klik link bawah ni sekarang.

>>> KLIK SINI UNTUK BELI eBOOK “TAK ADA DUIT, BOLEH BELI RUMAH KE? <<<

5 COMMENTS

LEAVE A REPLY