RUMAWIP: Rumah Mampu Milik Yang Tak Ramai Orang Tahu

Hidup di Kuala Lumpur memang mencabar.

Lagi-lagi, bila harga rumah dan kadar sewaan meningkat setiap tahun.

Kadang-kadang Tok fikir, kerajaan tak dengar ke keluh-kesah rakyat berkaitan perumahan ni?

Hari ni Tok nak kongsikan berkenaan RUMAWIP. Rumah Mampu Milik Wilayah Persekutuan.

rumawip

 

RUMAWIP ni projek perumahan yang mensasarkan golongan berpendapatan rendah dan sederhana di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan.

Ini antara soalan lazim yang orang selalu tanya berkaitan RUMAWIP:

Apakah ciri-ciri utama RUMAWIP?

RUMAWIP hanya untuk pemilikan rumah pertama sahaja dan mensasarkan golongan berpendapatan sederhana dan rendah.

Berapakah bilangan RUMAWIP yang akan dibina?
Dalam tempoh masa lima tahun yang akan datang dijangka sebanyak lebih kurang 80,000 unit RUMAWIP dirancang untuk pembinaan di Wilayah Persekutuan.

Apakah kategori rumah mampu milik yang ditawarkan di bawah RUMAWIP?
3 kategori rumah mampu milik yang ditawarkan iaitu studio atau 1 bilik, 2 bilik dan 3 bilik dan adalah dalam bentuk rumah berstrata.

Apakah itu pendapatan isi rumah?
Pendapatan isi rumah adalah pendapatan kasar (termasuk gaji dan elaun-elaun lain) untuk isi rumah (suami dan isteri sahaja).

Siapa yang boleh mendaftar untuk RUMAWIP?
Warganegara Malaysia berumur sekurang-kurangnya 21 tahun ketika permohonan dibuat dan bermastautin atau bekerja di Wilayah Persekutuan tidak kurang dari 3 tahun.

Bagaimana dan bila pendaftaran boleh dibuat?
Pendaftaran boleh dibuat melalui sistem atas talian di laman web Kementerian Wilayah Persekutuan, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, Perbadanan Labuan dan Perbadanan Putrajaya pada bila-bila masa dan pemilihan projek perumahan boleh dibuat apabila tawaran untuk memohon beli rumah dibuka.

Sekiranya pemohon telah memiliki rumah di negeri lain, adalah pemohon masih layak untuk memiliki unit RUMAWIP?
Boleh selagi pemohon masih belum memiliki sebarang rumah kediaman di Wilayah Persekutuan tertakluk kepada syarat dan peraturan yang sedang berkuat kuasa dari semasa ke semasa.

Adakah sebarang pembiayaan disediakan untuk pembelian unit RUMAWIP?
Pembiayaan adalah urusan pemohon masing-masing.

Adakah pesara layak memohon untuk membeli unit RUMAWIP?
Boleh. Tertakluk kepada syarat dan peraturan yang sedang berkuatkuasa dari semasa ke semasa.

Bolehkah unit RUMAWIP yang dibeli dan kemudiannya dijual?
RUMAWIP mensyaratkan sekatan penjualan dalam tempoh 10 tahun dan  unit yang dibeli perlu didiami oleh pembeli dan tidak boleh disewakan.

Adakah unit RUMAWIP ini boleh ditawarkan dalam bentuk sewa beli?
Tidak. Unit RUMAWIP ini hanya untuk dijual sahaja.

Bolehkah pemilik unit RUMAWIP memohon untuk membeli unit yang lebih besar?
Boleh. Peningkatan pemilikan ke saiz rumah mampu milik yang lebih besar daripada yang dimiliki sekarang adalah dibenarkan dengan syarat unit lama dijual pada harga yang dipersetujui oleh agensi yang merancang dan mengawal selia RUMAWIP.

Apakah jenis dan harga rumah yang ditawarkan?

  • Rumah Harga Rendah
    • Harga Jualan:
      • RM63,000 (Kuala Lumpur dan Putrajaya)
      • RM52,000 (Labuan)
    • Saiz Minima:
      • 700 kaki persegi (3 bilik tidur)
  •  Rumah Harga Sederhana Rendah
    • Harga Jualan:
      • RM63,001 – RM150,000
    • Saiz Minima:
      • 800 kaki persegi (3 bilik tidur)
      • 650 kaki persegi ( 2 bilik tidur dan kurang)
  • Rumah Harga Sederhana
    • Harga Jualan:
      • RM150,001 – RM300,000
    • Saiz Minima:
      • 800 kaki persegi (3 bilik tidur)
      • 650 kaki persegi ( 2 bilik tidur dan kurang)

Berapakah pendapatan isi rumah yang layak untuk memohon RUMAWIP?
Pendapatan isi rumah yang layak memohon RUMAWIP adalah RM10,000 sebulan dan ke bawah.

—–

Bila dengar rumah murah macam ni, mungkin korang tertanya-tanya lokasi rumah di mana. Tok faham. Kalau rumah murah tapi jauh sangat dari tempat bekerja pun tak bagus juga kan.

Korang boleh check sendiri senarai projek di sini:

https://rumawip.kwp.gov.my/projek.php

Apa nak buat sekarang ni?

Cepat-cepat daftar di laman web ini.

https://rumawip.kwp.gov.my/permohonan.php

Nak Tok kongsikan lagi rumah yang korang mampu beli? Download ebook di bawah ini sekarang dan dapatkan artikel-artikel terkini dari semasa ke semasa.

0 Shares

31 thoughts on “RUMAWIP: Rumah Mampu Milik Yang Tak Ramai Orang Tahu

  1. Pernah dpt iklan camni, tapi mintak 30% downpayment…15% time booking, 15% bila dpt n nak sign agreement…klau ada cash byk camtu baik beli umah yg dah siap, tau2 boleh duduk dah…

  2. Baru bayar book dulu utk rumawip.selebihnya lps sign snp.tp agent bank tu ckp bank yg bg loan bank rimau.bole ker klau nk guna bank lain selain tu

    1. sebenarnya tak kena bayar apa2 untuk booking jika tuan terus apply di rumawip. lepas dah apply kat rumawip, dah lulus, pergi undi dan apply loan. semua proses ini tidak perlu keluar duit.

        1. Comment:untuk rumawip kepongmas..tarikh tutup permohonan 31 nov 2016..boleh cek email status kelayakan yg dh mohon awal..tu pasal blum ada sebarang feed back..apply direct at rumawip website..tk perlu keluarkan sebarang kos..

  3. aritu sempat apply kat gurneymas n wangsamas…harga rm198k n keluasan 800psf.. insyaAllah esok baru nk gi submit kat dbkl…tak tau la lepas ke tak..huhuhu…

    1. Lepas apply kt rumawip website then ada ejen dr pemaju akn info melalui emel jika permohonan telah diluluskan.. Kat emel tu diorang akn send satu form (printout hardcopy) utk kita bawa ke pemaju bagi cabutan undi lot rumah..

  4. dah beli RAZAKMAS dekat tasik permaisuri cheras,teros byar book 15k n dapat unit n cabot undi lpas tu baru apply loan n bayar balance kat developer..

  5. Salam,

    Saya dh apply untuk JalilMas. Dh cabut undi dan dh selesai uruskan loan. Skang tgh tunggu sain S&P.
    Saya pergi terus submit dokumen ke Pemaju (bukan DBKL) . Deposit kne bayar 15K..bukan 5K. Bumi ke.bkn bumi ke..kene byr 15K utk deposit (katanya nk tengok commitment pemohon) Disebabkan nak sgt rumah..sy bayar dgn penuh kepayahan (huhuhu)

    ***kawan sya submit kt DBKL tanpa deposit..sampai skang tkde jawapan. Kesimpulan nya..klu tkde duit..depa takmo layan la kot 🙁

    1. Sy bayar deposit rm5k je kat developer utk booking lot..terus pass cek kat ejen n buat balloting pada hari yg sama kat office Aset Kayamas.. Bayar pada bln April 2017 melalui ejen under developer Sinerjuta..

  6. kalau nak apply rumawip ni urusan kena direct dengan pemaju.. memang boleh je kalau nak hantar direct ke rumawip dbkl mmg boleh, tapi berbulan lamanya baru agen pemaju akan call.. kadang lebih 6 bulan dekat setahun pun ada… kebanyakan kawan2 sy apply direct hantar document ke rumawip sgt lambat.. sy isi online portal rumawip and then terus call agen develepor.. mmg cepat prosesnya.. kena buat bank draft rm5k (bumi) / rm15k(non bumi) utk booking kemudian cabut undi dan tggu sign snp. time nak sign snp kena settlekan part of 10% tolak dengan haga booking..

    call agen ni dia proses cepat 012 4345400

    1. Salam bang, saya dapat offer dr pemaju utk beli rumah kat pandanmas2..simpanan saya cuma ad untuk booking rm5000 jer..kalau xde 10% agak2 boleh beli x rumah ni? Abg dpt full loan ke?

  7. Salam..en Ahmad bile dpt offer tu ye..?
    Tuan Razak Saya baru dpt tahu n baru apply..kepong kate agen xde dh..kire dh rumah belum siap kite dh jene byr loan bank le kan..? Setahu sy tiao2 kali siap proses2 buat rumah tiap kali tu kena byr ikut peringkat2 buat rumah..tp risau juga klu lame nk siap umah lagi byk bunga kene byr..boleh ke kite nk pilih byr rumah dlu..dh siap rumah baru byr bunga. ?sbb kdg2 bank mintak bunge dlu rumah kite xbyr2..boleh tlg explain..?

  8. apply dengan rumawip sendiri jugak, ingat bila apply dengan rumawip x perlu duit booking dan sebagainya, dapat mesej dari pemaju ckp perlu bawak duit deposit 5k , bila sampai sana, mereka ckp pemaju dah tukar syarat, kena bayar 10% dulu, kalau loan lulus 100% dapat laa balik duit tu, ingat rumawip rumah mampu milik nak tolong rakyat, tapi sama je, call sendiri rumawip pon dorg ckp itu semua atas pemaju, sebab rumah tu apartment mewah sbb tu kena bayar, (x paham apa kena mngena) kecewa sgt, kalau tahu awal2 baik deal direct terus ngan ejen dari awal, mungkin x de rezeki sbb ada kawan yg x perlu bayar apa2, tapi sampai 10% kena bayar, mana laa nak cekau 20k, tapi first impression mmg ingat ini rumah untuk tolong rakyat yg berpendapatan sederhana, tapi sebenarnya tak..

    1. senang citer mcm ni. direct ke developer under Aset Kayamas prepare 15k as d/p. kat portal rumawip pun kene isi.(ikut prosedur katenye). then pilih mane2 projek yg berkenaan. skrg dgr cite mmg nak kene standby 10% dr harga rumah. So sape yg xde deposit memang chance nk dpt PALING SUKAR or langsung takde chance. tepuk dada tanya hati

      1. aku nak tanya. rumah mawip ni syarat dia 10 tahun pertama tak boleh jual. tapi kalau owner tu muflis atau hilang kerja macam mana ? satu lagi rumah mawup ni boleh di sewa kan pada orang lain ke?

  9. Good evening,
    My name is Thanes Cesca Mun, I would like buy a house at area Kuala Lumpur. My budget is
    RM250 000 – RM350 000 and i prefer apartment or condominium. Any suggestion please ???

    *** Can contact me (+60146312876 MUN)

Leave a Reply