Home Tip beli rumah Ini ‘bom jangka’ peminjam wajib berjaga-jaga. 99% yang buat loan rumah tak...

Ini ‘bom jangka’ peminjam wajib berjaga-jaga. 99% yang buat loan rumah tak tahu tentang ini

9801
1
SHARE
Sumber gambar - globalindo.co
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke

Kalau korang baca Offer Letter sampai habis, korang pasti tahu perkara ini.

Bila tiba masa membeli rumah, korang wajib tahu setiap isi kandungan yang ada dalam tu. Baru tahu apa yang boleh dan tak boleh dibuat.

Tapi sayang, ramai yang pandang sebelah mata tentang ini. Tak kena lagi, kan?

Buat yang belum “sempat” atau “terlepas” baca, Tok nak korang hadamkan perkongsian Tuan Khairul Ezuwan ini.

Ini peluang korang untuk elak masalah yang rugikan korang beribu Ringgit.

Default clause seperti hukuman gantung?

Daripada ramai orang yang membuat pinjaman & pembiayaan Hartanah , saya rasa hanya 20% je yang faham apakah itu ‘Default Clause‘.

Default clause ni, suka saya umpamakan seperti hukuman gantung.

Clause ini memang dengan jelas ada di dalam Letter Offer pinjaman dan pembiayaan korang. Mungkin ada antara korang tak diterangkan, atau korang sendiri buat tak endah pasal clause ni.

Clause ini tak akan terkesan kepada mereka-mereka yang membuat bayaran tepat pada waktunya. Yang tak kantoi bayar tu, boleh la tarik nafas lega ya.

Kalau korang faham mengenai default clause ini, korang akan lebih berhati-hati dalam membuat pembayaran pinjaman dan pembiayaan.

Default clause ini terdapat dalam perjanjian pinjaman konvensional, juga pembiayaan Islamik.

Dalam konsep konvensional, interest (faedah) dinaikkan. Dalam konsep Islamik , ibra’ atau rebet dikurangkan tapi tak boleh melebihi selling price.

Jangan salah faham pula dengan menyatakan Islamic financing menaikkan interest melalui default clause ya. Salah tu.

KLIK UNTUK BACA : 9 sebab popular bank reject loan rumah anda

Dari 4.25% jadi 9.15%?

Sekiranya korang kantoi membayar pinjaman 3 bulan berturut-turut, kadar efektif pinjaman korang akan berubah kepada BLR + 2.5%. Sedangkan rate efektif sebelum ini adalah BLR – 2.4%.

Katakan BLR bank tersebut 6.65%, sebelum ini anda enjoy rate efektif (6.65%-2.4%) = 4.25%.

Tapi, bila korang melanggar default rate ini, rate efektif akan terus bertukar kepada (6.65%+2.5%) = 9.15%.

Korang nampak tak apa yang berlaku?

Katakan pinjaman asal anda RM300,000 dengan rate efektif 4.25%, menjadikan installment pinjaman korang untuk tempoh 35 tahun adalah RM1,374.

Tapi bila langgar default clause ini, rate efektif bertukar kepada 9.15%, dan installment korang bertukar jadi RM2,386.

Bayangkan dengan rate tersebut, interest bulanan je (tak termasuk bayaran principal) adalah RM2,288.

Kalau korang hanya kekalkan membayar RM1,374, maka principal pinjaman akan meningkat setiap bulan. Ini mengakibatkan lapse pinjaman korang akan meningkat dan akhirnya rumah terlelong.

Jangan terkejut bila tengok gambar ini

Sumber gambar – Khairul Ezuwan (FB)

3 tahun setengah yang lepas, pinjaman asal adalah RM173, 918.30. Namun hari ini pinjaman ini berubah dan berbaki RM190,047.39 .

Prasan tak, rate efektif telah bertukar menjadi 9.15%? Inilah bahana kalau korang melanggar klausa ni.

2 gambar kat bawah ni pula adalah contoh perjanjian pinjaman dan pembiayaan bahagian default clause menggunakan BLR dan IBR.

Sumber gambar – Khairul Ezuwan (FB)
Sumber gambar – Khairul Ezuwan (FB)
KLIK UNTUK BACA : 8 sebab bank tolak permohonan loan rumah anda (yang anda tak patut buat)

Apa lagi yang anda perlu tahu?

1) Ada bank yang mensyaratkan korang membuat payment prompt selama 6 bulan untuk effective rate kembali kepada kadar asal.

Ada juga bank yang mengenakan hukuman ini tanpa menurunkan semula effective rate.

Memang terus jatuh hukum gantung mandatori, sama ada korang buat refinancing ke bank lain bila rekod CCRIS korang telah pulih, atau terpaksa jual rumah korang tu.

2) Ada sesetengah bank yang meletakkan 1 bulan lapse payment, sudah dikenakan hukuman atas klausa ini.

3)  Semua bank ada default clause ini. Apa-apa pun, penting untuk korang baca dan fahamkan.

Sebab lain bank, lain polisi. Tanya pegawai bank yang uruskan permohonan loan korang tu ya.

Jangan pandang ringan perkara ini ya. Pastikan bayaran pinjaman dan pembiayaan rumah korang dibayar tepat pada waktunya. Dan pastikan juga baca bahagian default clause ini.

KLIK UNTUK BACA : Bank suka luluskan loan rumah kalau anda buat semua ini

Pastikan korang baca pasal ni ya. Kalau malas sangat, minta lawyer tolong jelaskan kat korang sampai faham.

Jangan bila ansuran bulanan meningkat tiba-tiba, korang kelam-kabut pulak.

Silakan SHARE perkongsian ini jika bermanfaat. Biar sama-sama pandai.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here