Home Tip beli rumah Bank mana bagi loan rumah terbaik? Kaji dulu 10 faktor ini

Bank mana bagi loan rumah terbaik? Kaji dulu 10 faktor ini

11494
10
Sumber gambar - Propwall
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke

Ini soalan paling popular yang ramai orang tanya.

Boleh kata, 2/3 daripada pembeli rumah pertama kali pasti akan tanya soalan ni. Yang ni, Tok berani gerenti.

Kita pulak kena tahu. Soalan ni terlalu umum (general). Hakikatnya, satu bank tak sesuai untuk semua orang.

Dalam memilih bank yang tepat untuk pinjaman rumah, ada beberapa faktor yang kita wajib kaji sebelum membuat pilihan.

Nak tahu? Jemput hadamkan perkongsian ilmu Bella Leana yang mantap ini.

Soalan ini sangat famous. Tapi, jawapan Bella pasti buatkan anda terkejut

“Bank Mana yang paling bagus untuk housing Loan?”

“Bank Mana yang paling rendah rate dia?”

“Bank mana yang paling senang nak approved loan?”

Macam-macam persoalan yang selalu di tanya. Dan kalau korang nak tahu, soalan ni tergolong dalam kategori soalan maut tau.

Nak jawab pun kadang-kadang sakit hati (okay, maafkan Bella).

Bila soalan ni ditanya, nanti akan ada si polan yang menjawab bank A la yang paling bagus. Dan si kawan polan pulak akan jawab bank B yang paling best.

Yang saudara si polan tu pulak, akan cakap bank C yang terbaik. Ah, sudah. Mesti korang pening nak pilh yang mana satu, kan?

Sebenarnya, tak pun jawapan yang betul atau salah. There’s no right or wrong untuk mana-mana jawapan.

Amaran : Perkongsian ni panjang. Sila tabahkan hati untuk membaca. Hanya orang yang sabar je mampu baca sampai habis.

Sebuah kasut, tak mungkin muat untuk semua orang

Yang penting, korang sendiri yang kena faham apa yang korang nak dan apa yang bank tawarkan.

Percaya la. Mungkin bank A bagus untuk si polan, tapi kurang baik untuk kawan si polan. Dan mungkin bank B jugak lebih bagus untuk kawan si polan, tapi tak bagus untuk saudara si polan.

Faham tak? Boleh baca lagi, kan? Okay, jom kita sambung lagi.

Kenapa boleh jadi macam ni?

Sebab setiap orang mempunyai keperluan (needs) yang berbeza, matlamat yang berbeza, tahap kewangan yang berbeza, gaji yang berbeza, dan simpanan yang berbeza. Betul tak?

Jangan korang tengok interest rate (kadar faedah) semata-mata kawan. Ada banyak lagi faktor yang korang kena kaji dan ambil kira.

“Apa yang saya perlu ambil tahu?”

#1 : 30, atau 35 tahun?

Ada bank yang hanya tawarkan tempoh pinjaman (maximum tenure) 30 tahun, dan ada jugak bank yang bagi sehingga 35 tahun.

#2 : Berapa banyak loan yang anda boleh dapat?

Ada bank yang tawarkan 90% margin of finance (MOF) untuk rumah pertama, dan ada jugak yang luluskan 80% je.

#3 : Boleh ke masukkan kos tambahan ke dalam loan?

Ada bank yang serap sekali MRTT, yuran guaman, serta kos valuasi rumah ke dalam loan. Ada jugak bank yang serap MRTT je.

Dan jangan terkejut. Ada jugak yang tak bagi langsung korang serap semua yang kat atas tadi dalam loan yang korang dapat.

#4 : “Ada sebarang special condition yang saya kena ikut ke?”

Ada bank yang kena pledge simpanan tetap (fixed deposit) sebagai syarat untuk lulus loan. Dan ada pulak bank yang kena apply insuran nyawa untuk lulus loan.

Ada juga yang kena apply kad kredit untuk lulus. Tapi, ada jugak yang tak kenakan sebarang syarat.

#5 : Apa pakej loan rumah yang ada?

Ada loan yang tawarkan loan jenis konvensional, dan ada jugak yang tawarkan loan Islamik.

Ada pulak yang bagi loan jenis full-flexi, semi-flexi, term loan, overdraft. Semua ni berbeza-beza.

#6 : Berapa tempoh lock-in period yang anda kena ikut?

Ada bank yang bagi tempoh lock-in period selama 5 tahun, ada yang 3 tahun. Malah, ada jugak yang tak bagi lock-in period langsung.

Ada jugak yang bagi lock-in period untuk loan konvensional je. Tapi, yang Islamik pun ada jugak benda ni.

#7 : Apa jadi kalau anda ‘kantoi’ bayar loan rumah?

Ada bank yang bagi default clause selama 1 bulan. Ada jugak yang bagi default 3 bulan. Ada yang bagi default rate 9%, ada yang bagi 10%.

#8 : Nak pilih loan yang bagi rate rendah atau tinggi?

Ada rate (kadar) yang rendah, ada yang tinggi. Ini biasa la. Nak kadar yang rendah tapi loan profile haru-biru, memang tak dapat la.

Ada jugak yang bagi rate tinggi tapi tawarkan MOF 90% + 5%, berbanding dengan bank B yang bagi rate rendah tapi MOF 80% saja. Nampak tak?

#9 : Macam mana pulak dengan polisi bank (atau syarat tertentu)?

Ada bank yang tawarkan loan, tapi tak boleh buat bayaran lebih. Ada bank yang bagi loan tapi tak banyak cawangan (branch). Ala, online banking kan ada?

Ada pulak bank yang bagi loan, tapi syarat tambahan kena ambil loan yang lain pulak.

#10 : Apa lagi yang anda patut tahu?

Ada bank yang bagi loan, tapi servis jauh ke laut sampai ke laut mati. Hampeh. Ada pulak bank yang friendly habis, tapi rate yang mereka bagi agak tinggi.

Dan ada banyak lagi yang korang kena ambil kira.

Korang kena fahamkan situasi diri korang sendiri. Kalau korang terlalu bagus, korang takkan pergi bank dan merayu supaya loan rumah korang lepas.

Si polan kata bank A bagus. Patut ke anda ikut?

Setiap bank tu memang dah bagus. Cuma, korang yang kena sesuaikan dengan diri korang. Yang pasti, korang takkan dapat semua yang korang nak.

Mungkin bank A bagus untuk si polan, sebab profil kewangan dia menepati kriteria bank A. Tapi bila si polan memohon kat bank B, si polan tak dapat apa yang bank A tawarkan.

Bila kawan si polan pergi ke bank A, bank A tak boleh bagi seperti yang si polan dapat. Tapi Bank B pulak boleh offer kat kawan si Polan ni pakej yang bagus untuk dia.

Faham tak?

Kalau boleh (kalau boleh la), jangan tanya soalan yang terlalu general (umum). Soalan susah tahap Dewa 19 ni bukan ada jawapan betul atau salah pun.

Ini soalan open-ended question. Pasti akan ada soalan susulan selepas jawapan tu.

Bukan apa, nani korang tanya si polan bank apa yang bagus, dan bila si polan jawab Bank A, korang pun dengan over-confident pergi ke Bank A.

Ini jalan paling selamat anda boleh buat

Nanti bila kena reject, korang jugak yang kecik hati, dan mula bilang si polan ni penipu. Parah parah.

Kena faham, digit dalam akaun bank kita semua orang berbeza. Walau gaji sama angka dalam payslip, tapi tak semestinya ada sama baki dalam akaun bank.

Faham, kan? Lepas ni, korang nak tanya soalan ni lagi tak? (sila baca dengan nada biasa tau, bukan dengan nada menyindir atau pitch tinggi).

Takpe, kita belajar sama-sama. Yang mana tak tahu tu, boleh kongsikan ilmu ni kat kawan-kawan yang lain. Biar lebih ramai lagi tahu pasal ni.

Rajin-rajinkan diri luangkan masa untuk walk-in ke setiap bank untuk jadikan banker sebagai sahabat korang. Sahabat maya pun, boleh je. Mesti mereka ada Facebook, kan?

Terima kasih korang yang baca sampai habis. Komen sikit kalau korang berjaya baca status panjang ni sampai habis. In Shaa Allah, nanti Bella share lagi. Korang memang awesome!

Manusia yang paling sabar Bella pernah jumpa, sebab baca ilmu ciput Bella ni sampai habis.

Love,
Bella Leana

Elakkan terikut sangat cadangan orang. Tak kira la saudara-mara atau BFF (best friend forever) sekalipun.

Sebab kemampuan orang lain, takkan sama dengan kemampuan diri kita sendiri. Yang nak bayar nanti, korang. Bukan mereka akan tolong bayarkan kalau korang ‘sesak’ nanti.

Apa pun, Tok ucapkan selamat berjaya membeli rumah pertama korang tahun ini.

10 COMMENTS

  1. Tq atas perkongsian tok.. Ilmu yg sedikit pun kalau dikongsi dan bermanafaat utk org lain dah berbaloi dan besar pahalanya..

  2. saya dah ada dua rumah (bkn 2 cawangan) cdg2 nk beli satu lagi di area yg boleh buat duit, mohon cadangan dari tok… tq

  3. lain branch pon lain layanan die. ikot branch. elok apply byk2 bank. lepas tu tolak yg korang x berkenan. along the way during application, boleh nampak bank mane yg berminat nak serve kite. ambik yg terbaik dari segi rate & service.

  4. Interesting….sanggup baca sampai habis …yg pjg lebar lah itu ilmu tidak rugi pun baca sampai habis…
    Thanks share info pada semua….moga anda diberkati allah

  5. Ok..sangat bermanfaat..trima kasih bella..Sbb skrg smua sibuk kumpul harta dan baca ni penerangan bolehnlah tambah pemahaman supaya boleh buat persediaan awal..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here