Home Tip sublet Lelaki ini untung RM2,400 sebulan dengan idea sublet simple ini

Lelaki ini untung RM2,400 sebulan dengan idea sublet simple ini

15246
3
SHARE
Sumber gambar - Fairus Mohd Tabiee (FB)
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke

Ramai yang gunakan strategi sublet sebagai ‘alat buat duit.’

Bagi yang belum pernah dengar perkataan sublet, bahasa mudah faham adalah sewa atas sewa. Korang sewa rumah, lepas tu korang sewakan pulak kepada orang lain.

Ini juga satu langkah untuk korang yang tak banyak modal, tapi nak belajar buat duit dengan pelaburan hartanah.

Kisah perkongsian Tuan Fairus Mohd Tabiee ini, berjaya menarik perhatian Tok.

Setahun je, korang dah boleh balik modal. Kalau korang tak tau nak buat apa dengan duit simpanan yang ada, cuba hadamkan ini dulu.

Apa Fairus buat dengan lot kedai ini? 

Sumber gambar – Fairus Mohd Tabiee (FB)

Aku menyewa sebuah lot kedai tingkat 3, dengan kadar sewaan RM900 sebulan.

Aku membuat perjanjian sewaan 3 + 2 tahun (5 tahun). Deposit 3 + 1 + 1. Bayaran keseluruhan deposit RM3,600. Ukurannya 24 x 90 kaki persegi.

Deposit TNB (pasang meter) sebanyak RM1,500 dan SYABAS pulak, RM1,000.

Aku keluarkan modal untuk membuat pecahan bilik ukuran 10’x10′. Ianya akan dijadikan asrama atau bilik penginapan pekerja di sekitar kawasan ini.

Jumlah bilik yang dihasilkan sebanyak 11 bilik. Kos keseluruhan ubah suai sebanyak RM17,000.

Untuk menambah nilai, aku belikan mesin basuh, dapur masak dan peti sejuk kat kedai second hand. Ini menelan kos sebanyak RM900.

Bilik-bilik ini nanti akan, disewakan dengan harga RM300 sebulan dan akan menghasilkan kutipan bulanan RM3,300 setiap bulan. Ianya akan dinaikkan setiap tahun sebanyak RM50, sehingga harga syiling RM450.

KLIK UNTUK BACA : 7 pakar kewangan bocorkan rahsia beli rumah pertama. Rugi tak baca

Nak sewa? Seorang hanya bayar RM150 saja

Bilik ukuran seluas ini sesuai untuk duduk berdua. Jadi, seorang hanya bayar RM150 saja. Sangat berbaloi kalau dibandingkan menyewa di rumah sewa, yang mungkin jaraknya lebih jauh dengan kadar sewa lebih tinggi.

Untuk menawarkan variasi, siapa yang nak keselesaan penghawa dingin, sewa dinaikkan RM250 menjadi RM550.

Bil elektrik ditetapkan RM100 disumbangkan pada tabung bil, tak termasuk sewa. Kos 1HP penghawa dingin second hand RM500. 2 bulan, balik modal.

Ini kira-kira untuk strategi ini untuk memudahkan korang :

  • Deposit sewaan = RM3,600,
  • Deposit utiliti = RM2,500,
  • Kos ubahsuai = RM17,000,
  • Kos kemudahan = RM900.

Semua sekali berjumlah RM24,000.

Kalau untung sebulan RM2,400 (RM3,300 – RM900), pulangan (ROI) korang boleh jadi :

  • RM24,000 (modal) / RM2,400 (untung bulanan) =
  • 12 bulan

Bermakna, setahun je korang dah boleh balik modal. Bil eletrik dan air pulak, penghuni kongsi dan bayar sama-sama.

Mula urus duit secara bijak. Untung selepas ini mungkin berganda?

Semua transaksi akan dimasukkan ke dalam akaun syarikat.

Pada tahun ke-2, aku akan gunakan pendapatan (modal asal) untuk duplicate di lot yang lain pula dengan kira-kira yang hampir serupa.

Kalau unjuran aku mempunyai 10 lot, pendapatan pasif adalah sebanyak :

  • Untung sebulan = RM24,000,
  • Untung setahun = RM288,000,
  • Untung selepas 5 tahun = RM1,440,000 (dengan perjanjian sewa 5 tahun).

Dan kalau takde rezeki nak dapat 100%, dapat 50% pun dah boleh kira banyak jugak :

  • Untung sebulan = RM12,000,
  • Untung setahun = RM144,000,
  • Untung selepas 5 tahun = RM720,000 (dengan perjanjian sewa 5 tahun).
KLIK UNTUK BACA : Formula mudah beli 2 biji rumah kereta untuk graduan 

4 perkara logik yang menghalang kira-kira ini jadi kenyataan

Kalau ikut logik akal, ini antara masalah yang akan halang semua ini berhasil :

  • Mungkin kadar sewa yang tinggi,
  • Mungkin jumlah bilik yang kurang,
  • Mungkin tak 100% berjaya disewakan,
  • Mungkin tak sampai 10 lot yang diusahakan.

Pada korang yang berminat, boleh usahakan projek ini daripada guna duit personal loan itu buat tukar sport rim atau upgrade kereta, belanja ‘marka,’ dan semua dosa kewangan yang lain.

Kalau nak jugak buat semua benda tu, gunakan duit hasil sewaan tu tadi.

Antara cabaran yang korang kena hadap seperti :

#1 : Kena cari lokasi yang cun Cari yang berdekatan dengan kawasan yang sibuk dengan pekerja-pekerja yang berpendapatan rendah. Contoh seperti yang Giant, TESCO, Maidin.

#2 : Mungkin korang kena bayar sewa yang tinggi – Nego elok-elok dengan owner bangunan. Tawarkan bayaran 6 bulan in advance. Kalau bangunan tu dah lama kosong, owner mesti cair.

#3 : Takde orang nak sewa – Bagi komisyen kepada penghunu yang dah sewa. Nilainy mesti tinggi. Mungin 50% daripada harga sewaan.

#4 : Takut gejala masalah sosial? – Buat peraturan. Korang kena tegas, dan buat spotcheck berkala.

Langgar peraturan, terus terminate kontrak tanpa pulangan deposit. TIADA DADAH, TIADA ARAK, TIADA ZINA. Buat poster besar-besar dan tampal sebagai peringatan.

#5 : Faktor keselamatan – Kalau ada modal lebih atau rasa berbaloi, boleh pasang CCTV. Buat access card. Rekod keluar masuk.

Apa macam, ada berani?

Siapa target penyewa yang sesuai untuk rumah ini? 

Aku menawarkan pilihan ‘penginapan bajet,’ dengan jarak berjalan kaki ke tempat kerja.

Tak perlu beli barang keperluan rumah kerana semuanya dah tersedia. Sangat sesuai untuk mereka yang baru merantau, student praktikal, suami yang dihalau isteri (contoh), dan sebagainya.

Aku menyelesaikan masalah rumah sewa yang semakin menggila harganya. Matlamatnya tetap sama, sebuah ruang peribadi sebagai tempat tidur dan berteduh.

KLIK UNTUK BACA : Andaman Residences – Smart home berstatus freehold dengan harga kurang RM400K

Mungkin ada yang sesuai, dan ada yang tak sesuai gunakan strategi ni. Tak semua orang muat pakai kasut saiz 7UK.

Apa pun, sesuaikan dulu dengan kemampuan korang. Jangan main hentam buat je.

Strategi ni pun ada risiko seperti yang lain. Jadi sebelum buat sebarang tindakan lanjut, kaji kasi habis dulu. Semoga berjaya!

3 COMMENTS

  1. Prkongsian yg bagus tuan. Tetapi saya ada 1 soalan, kalau nk ubah suai lo5 kedai buat partition bilik mcm ni, tak silap saya kena apply certificate ngn bomba. Btulkan kalau saya salah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here