Duduk rumah harga RM450,000, tapi bayar RM1,000 je setiap bulan?

Duduk rumah harga RM450,000, tapi bayar RM1,000 je setiap bulan?

5354
2
SHARE
Sumber gambar: Shutterstock
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke

Semua orang pasti nak ada paling kurang 1 rumah setiap seorang.

Kalau bukan untuk pelaburan, paling kurang pun, mesti untuk duduk sendiri. Lagi-lagi untuk korang yang dah berumah tangga.

Tanggapan umum tentang “kena beli rumah dulu sebelum beli benda lain” ada masanya, boleh jadi tak berapa kena dengan kapasiti kewangan seseorang.

Takde masalah pun nak menyewa dulu selagi mana korang belum mampu untuk membeli.

Tok nak korang baca apa yang Tuan Khairul Ezuwan kongsikan ni. Banyak yang korang boleh belajar.

Tapi, korang jangan tak pasang impian untuk beli rumah terus pulak. Sambil menyewa, teruskan usaha handsome-kan pendapatan korang.

Betul ke menyewa lebih baik daripada membeli rumah?

Mungkin kenyataan ni nampak songsang di mata ramai orang. Tapi, korang boleh fikirkan sendiri logiknya.

Perkara ni bergantung kat sesuatu lokasi dan bukan terpakai kepada semua jenis hartanah.

Persepsi beli rumah mesti untung adalah satu persepsi yang tak sesuai diguna pakai lagi pada masa sekarang. Dans setiap masa, dah jadi tanggungjawab penyewa untuk membuat pilihan yang baik dan tepat untuk memiliki sesebuah hartanah.

Ada beberapa perkara yang korang kena selidik dan kaji dulu seperti lokasi tumpuan penyewa, lokasi yang matang, lokasi yang banyak kosong, lokasi duduk sendiri, dan yang lain-lain.

Nah, saya bagi satu contoh lokasi yang menjurus untuk sewaan dengan kepadatan penduduk yang harga jualannya RM450,000. Tapi market sewa dalam lingkungan RM1,000 sebulan.

Kalau korang tanya saya, saya akan jawab macam ni:

“Lebih baik menyewa daripada beli rumah tu.”

Kalau korang beli rumah tu, korang kena keluarkan deposit lebih kurang RM50,000 termasuk kos yang lain. Lepas tu, monthly installment lingkungan RM2,000. Maintenance fee lagi. Profit keuntungan bank je dah capai RM1,500.

Lain cerita kalau korang menyewa pulak. Deposit (entry cost) yang korang kena keluarkan hanya lebih kurang RM3,500 dan sewa bulanan hanya RM1,000 je.

“Takpe rugi kejap. Kami tunggu harga rumah tu naik”

Korang kena fahamkan dulu. Biasanya, lokasi rumah tumpuan penyewa tak lari jauh daripada pengaruh market rental (pasaran penyewa).

Saya bagi contoh. Kalau sekarang korang menyewa RM1,000, tapi sewa purata kawasan tu RM2,000, baru la nilai hartanah tu match dengan harga RM450,000.

Korang fikir sewa akan naik mendadak dalam tempoh 4, 5 tahun?

Fikir balik baik-baik.

Kalau kawasan tu ramai penyewa dan market rental dalam RM1,000 sebulan dan market value rumah kawasan tu RM450,000, mungkin kawasan tu dah terkena penangan “teori spekulator.”

“Habis tu, nak menyewa sampai ke tua ke?”

Saya tak maksudkan macam tu. kita ada banyak pilihan untuk cari rumah yang lain, yang mana berpotensi untuk bina cash flow positif dan kenaikan nilai rumah (market value).

Korang  boleh sewakan rumah yang korang beli tu dan korang boleh menyewa untuk duduk sendiri kat rumah lain.

Tapi, kalau korang nak jugak beli unit tu (mungkin sebab korang memang dah lama nak beli), korang tak boleh letak faktor positive cash flow pada hasil sewaan.

Korang hanya boleh jana untung dengan kenaikan harga rumah (capital appreciation) untuk tempoh pendek atau sederhana.

Dan kalau korang beli rumah semata-mata untuk duduk sendiri, korang kena bersedia dari sudut kemampuan kewangan (komitmen), dan tak mengharapkan sebarang pulangan cepat.

Kalau confirm anda mampu, tak salah beli terus

Kalau korang tak percaya, boleh kaji sendiri sesuatu kawasan yang mana majoriti penduduk kawasan itu terdiri daripada penyewa.

Ini antara contoh benchmark yang neutral:

  • Sewa RM600 = Nilai rumah RM120,000.
  • Sewa RM800 = Nilai rumah RM160,000.
  • Sewa RM1,000 = Nilai rumah RM200,000.
  • Sewa RM1,200 = Nilai rumah RM240,000.
  • Sewa RM1,500 = Nilai rumah RM300,000.
  • Sewa RM2,000 = Nilai rumah RM400,000.
  • Sewa RM3,500 = Nilai rumah RM700,000.

Pandangan tehadap benchmark harga sewa tak boleh gunakan untuk kawasan yang matured dan kepadatan penduduk kat situ adalah orang yang duduk sendiri (own stay).

Kalau korang mampu beli rumah pada harga macam ni, tak rugi untuk korang beli. Potensi kenaikan harga rumah ni lebih jelas sebab mereka yang nak beli memang untuk kegunaan sendiri.

Kalau korang dah suka dan mampu, apa salahnya korang beli terus, kan?

Tok faham. Ada yang baru nak mula libatkan diri dalam pelaburan hartanah secara serius. Baru nak mula menapak, takkan korang nak beli rumah terus, betul?

Tak salah bagi masa dekat diri korang untuk  kumpul modal dan segala ilmu yang perlu. Tetapkan niat utama (untuk beli rumah) supaya korang tak terlupa matlamat asal korang.

Cuma, apa nak buat kalau korang belum cukup kumpul modal, tapi dah tak sabar sangat nak beli rumah?

Tak mustahil untuk anda beli rumah second hand walaupun tak banyak simpanan dalam bank

Semua benda boleh jadi kalau ada ilmu yang betul.

Cuma, susah nak cari ilmu yang betul selagi tak jumpa sumber yang betul untuk belajar.

Korang dah tak payah cari jauh-jauh. Banyak korang boleh belajar daripada perkongsian 16 otai hartanah ni dan cara-cara mereka beli rumah dengan modal yang minima.

Klik link bawah ni sekarang untuk belajar:

>>> KLIK SEKARANG UNTUK BELI eBOOK “TAK ADA DUIT, BOLEH BELI RUMAH KE? <<<

2 COMMENTS

  1. ‘Korang boleh sewakan rumah yang korang beli tu dan korang boleh menyewa untuk duduk sendiri kat rumah lain.’

    Saya sedang laluinya..rumah sendiri sewakan rm800. installment bank baru rm650 . pindah menyewa sbb rumah sendiri jauh dari tempat kerja. dah setahun sewa apartment siap ada pool dan gym dgn rm1,000 sebulan. yg mana harga beli rumah tu monthly instalment rm1300-rm1500 sebulan. 10 minit ke tempat kerja pula tu. memang jimat dari segi masa, minyak dan services kereta.. walaupun ada yg kata rugi.. tapi saya rasa untung dan happy sgt duduk sini.. pendek kata, jgn dengar ckp org.. buat je ikut poket sendiri..

  2. Ya, betul. Kadang-kadang bukan semua kita dapat. Asalkan apa yang dibuat membuatkan kita happy dan tidak melanggar syariat, teruskan saja.

LEAVE A REPLY