Home Tip pelaburan hartanah Macam mana nak dapatkan penyewa dengan cepat?

Macam mana nak dapatkan penyewa dengan cepat?

6187
2
SHARE
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke

Bila rumah tak ada penyewa, boleh jadi tuan rumah akan pening kepala.

Kalau tak ada penyewa, bermakna korang tak dapat generate pendapatan daripada hasil sewaan. Rugi bang. Ansuran rumah masih kena bayar tiap-tiap bulan.

Dan Tok percaya, tak ada seorang pelabur dalam dunia ni yang suka situasi ini.

Jadi, macam mana nak cari penyewa tanpa bazirkan banyak masa?

Tuan Ikhram Merican kongsikan cara nak dapatkan penyewa dengan cepat ini dekat blog iProperty. Tok sarankan 100% untuk korang hadamkan.

#1: Wajib buat “ini” sebelum beli hartanah untuk pelaburan.

“Lokasi, Lokasi, Lokasi.”

Mungkin korang dah berulang kali dan naik boring dengar pesanan ini.

Cuma, tak ramai yang betul-betul berikan perhatian yang wajar dan buat perkara ini sambil lewa.

Berbanding perkara lain yang korang boleh ubah untuk dapatkan penyewa dengan cepat, ini salah satu perkara yang korang tak boleh nak ubah sesuka hati.

Yalah. Takkan nak jual pula rumah tu kan?

Ini patut dibuat sebelum korang membeli dan melabur kat sesebuah hartanah. Wajib ya.

Antara soalan yang kena korang jawab sebelum membeli seperti:

  • Adakah hartanah itu ada akses yang baik seperti laluan jalan raya, lebuh raya, laluan kereta api (atau LRT) dan bas yang baik?
  • Adakah hartanah itu dekat dengan kemudahan penting seperti sekolah, hospital, bank, atau pusat komersial?
  • Ada tak peluang pekerjaan dekat dengan hartanah yang korang nak beli? Semakin banyak peluang pekerjaan, semakin tinggi demand (permintaan) sewaan kat kawasan itu.
  • Adakah hartanah itu dekat dengan kompleks membeli-belah? Perhatikan dan kaji mall seperti Midvalley Megamall atau The Curve dan peranan ia dalam mempengaruhi kejiranan sekitar kawasan itu.
  • Apakah kadar penghunian semasa (current occupancy rate) kawasan yang kita nak beli tu?

Semua yang dijelaskan tadi (sebelum poin terakhir) adalah yang kita panggil pemandu permintaan (demand drivers).

Dan kalau ada pemandu permintaan yang kukuh, hartanah yang nak dibeli itu ada potensi menjana untung dan ada permintaan sewaan yang baik.

#2: Anggap pelaburan hartanah seperti sebuah bisnes.

Kalau kita buat duit dengan sewakan hartanah, wajib layan ia seperti sebuah bisnes.

Beberapa tahun lepas, ada pelanggan saya (pelanggan Tuan Ikhram) gagal sewakan hartanah beliau selama 6 bulan. Bayangkan, 6 bulan tak ada penyewa langsung.

Bila pergi melawat unit itu, baru terjawab apa sebabnya.

Rumah tu penuh dengan habuk dan amat kotor. Dalam rumah pula dipenuhi bau yang kurang enak.

Tak termasuk lagi dengan sarang labah-labah kat merata tempat. Pendek kata, ia tak dijaga dengan baik. Macam masuk rumah hantu.

Padan pun tak ada langsung orang yang berminat nak menyewa.

Apa lagi. Saya cadangkan untuk buat pembersihan secara besar-besaran. Tapi sebab tuan rumah sendiri tak nak kotorkan tangan, saya tawarkan diri sendiri untuk bersihkan unit ini.

Semua kos pembersihan, saya yang tanggung sendiri (punya bersemangat saya masa ni).

Saya cuci segala pelusuk apartmen ini, susun balik semua perabot, gantikan cadar tilam lama kepada yang baru, dan beli penyegar udara.

Hasilnya, tuan rumah sendiri kagum dengan kerja saya. Dan dengan mudah, saya berjaya dapatkan seorang penyewa seminggu lepas selesai bersihkan rumah ni.

Mereka yang anggap rumah sewa sebagai satu bisnes, susah nak ada masalah dalam mencari penyewa.

Senang cerita, mereka ambil kira semua perkara. Setiap kos untuk tingkat taraf rumah itu, mereka anggap sebagai pelaburan yang akan jana untung pada masa depan.

Kalau diri sendiri tak sanggup nak menghuni rumah tu, apatah lagi orang lain.

#3: Tetapkan kadar sewa yang realistik.

Bila cakap pasal realistik, tak bermakna kita perlu bagi kadar sewa yang rendah.

Sebaliknya, ia bergantung keras kat nilai yang kita boleh bagi kat penyewa.

Apakah perbezaan antara Mercedes dan Honda? Dua-dua pun jenama kereta. Tapi, kenapa kereta Mercedes lebih mahal berbanding Honda?

Dan kenapa orang sanggup bayar lebih untuk beli Mercedes?

Ini sebab Mercedes berikan nilai yang kena dengan harga yang dibayar. Walaupun si polan selesa memandu kereta Honda, tapi dia tak kisah keluarkan duit lebih untuk beli Mercedes kalau mampu.

Kita boleh tetapkan kadar sewaan gunakan konsep yang sama macam ni. Adakah penyewa melihat unit kita itu disewa pada kadar harga yang munasabah?

Kalau letak kadar sewaan yang tinggi, apakah nilai yang penyewa akan dapat?

Saya kenal ramai pelabur hartanah yang berjaya letakkan kadar sewaan yang tinggi, walaupun unit mereka tak seindah mana.

Tapi, kadar occupancy rate beliau tetap tinggi, dan sentiasa ada permintaan yang berterusan.

Nak senang dapatkan penyewa? Letakkan kadar sewa yang tepat dengan nilai yang bakal penyewa dapat.

#4: Dapatkan bantuan REN yang ada rekod cemerlang.

Perunding hartanah (REN) adalah orang yang penting untuk kita dapatkan penyewa dengan cepat dan mudah.

REN yang baik ada rangkaian kuat dengan pelanggan (tak kira secara korporat atau individu), mengiklankan senarai hartanah secara kerap dan konsisten, dan mempunyai kemahiran insaniah (soft skills) yang baik.

Kesilapan yang ramai pelabur buat adalah melantik 50 ejen secara rawak untuk dapatkan penyewa.

Tak perlu ramai-ramai pun. Cukup seorang REN yang boleh buat kerja dah cukup memadai.

Strategi terbaik yang kita boleh guna adalah melantik 5 atau 10 REN, yang mempunyai rekod yang baik dalam sesebuah jenis pasaran hartanah. Dan ia bergantung kat kelas hartanah kita.

Kalau nak sewakan hartanah kelas middle range, takkan nak dapatkan bantuan REN yang pakar dalam pasaran high-end, kan? Sentiasa gunakan common sense kita sebaik mungkin.

Dan sentiasa interview REN yang kita nak lantik. Tanya soalan seperti:

  • siapakah base customer mereka?
  • berapa banyak hartanah yang berjaya mereka sewakan sepanjang tempoh 12 bulan lepas?
  • berapa banyak senarai hartanah yang dah mereka iklankan?
  • apakah kemahiran mereka? Adakah mereka hebat uruskan rundingan, atau sebaliknya?

Dengan melantik REN secara terkawal (yang mempunyai rekod prestasi yang kukuh), kita ada peluang besar untuk dapatkan penyewa dalam masa yang singkat.

Two is better than one? Tak semestinya ungkapan ini sentiasa betul. Kalau lantik 100 REN yang tak reti buat kerja pun, sama saja hasilnya.

Baik lagi ada 3 REN yang pandai buat kerja berbanding ada beratus-ratus REN yang tak berkualiti. Setuju?

#5: Raikan teknologi yang dah tersedia.

Perubahan pesat teknologi semasa buatkan kita lebih mudah nak sewakan hartanah.

Salah satunya adalah kebangkitan AirBnB.

Dengan AirBnB, kita boleh senaraikan hartanah untuk disewa dalam masa kurang 30 minit.

Dan tak cukup sekadar itu, berjuta-juta prospek di seluruh dunia akan dapat melihat iklan kita.

Dengan kata lain, kita secara langsung akan menjadi hos kepada para pelancong dan ahli perniagaan di seluruh pelusuk dunia.

Saya sendiri dah gunakan teknologi ni dan menjadi hos kepada beratus-ratus orang daripada seluruh pelusuk dunia. Dah nak hampir 2 tahun saya buat, dan ia berikan saya pengalaman yang indah belaka.

Oh, untung yang saya dapat pun indah juga. Haha.

Tak susah nak dapatkan penyewa kalau kita tahu caranya.

Sebab itu, apa-apa pun Tok akan pentingkan ilmu dulu sebelum buat perkara lain.

Salah satu caranya adalah dengan membaca artikel ini sampai habis (yang korang dah berjaya buat. Tahniah Tok ucapkan).

Lebih mudah untuk korang bertindak bila dah ada ilmu yang betul.

Semoga berjaya dapatkan penyewa cepat-cepat ya.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here