Berbaloi ke beli unit SoHo untuk pelaburan?

Berbaloi ke beli unit SoHo untuk pelaburan?

3584
1
SHARE
Sumber gambar: ckwedding.com
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke

Sekarang ni, boleh kata pemaju berlumba buat pembangunan unit jenis SoHo.

Mana-mana korang pergi, tak kira mana ceruk (kawasan dalam Klang Valley), mesti ada projek unit SoHo dekat situ.

Okay, memang ada banyak unit macam ni sedia untuk dibeli. Dan tiba kita ke soalan cepu emas yang Tok percaya, banyak bermain dalam minda pelabur macam korang:

“Berbaloi ke beli unit SoHo ni untuk tujuan pelaburan?”

Kalau korang serius gila nak tau jawapan, hadamkan sekarang apa yang Tok kongsikan dekat korang hari ni.

Apa maksud SoHo?

SoHo bermaksud Small Office Home Office. SoHo biasanya boleh dibuat sebagai kediaman je, dan juga sesuai digunakan sebagai pejabat pada masa yang sama.

Bab saiz, keluasan yang ditawarkan adalah pada tahap sederhana (bermula daripada 450 hingga 700 kaki persegi ke atas).

SoHo boleh dijelaskan seperti berikut:

  • Apartmen bersaiz sederhana dan bersifat hibrid (bercampur) untuk tujuan kediaman dan juga komersial, dimana korang boleh bekerja dan tinggal di situ pada masa yang sama,
  • SoHo biasanya dekat, atau bercampur secara langsung dengan kawasan komersial,
  • Praktikal untuk pengurus SME (Small Medium Entreprise) jadikan unit ini sebagai tempat operasi,
  • Unit yang dibina supaya selaras dengan era Internet pada masa kini (trend ‘bekerja daripada rumah’),
  • Dibina untuk tujuan mengagihkan populasi, supaya pekerja dapat elak trafik dan bekerja secara lebih produktif, yang mana ini akan kurangkan kos overhead bisnes.

Kenapa ramai pemaju gila dan berlumba bina unit SoHo?

Antara sebab berlambak unit SoHo dibina sekarang, adalah sebab kerajaan dah luluskan Akta Hakmilik Strata pada 5 tahun lepas, dan juga pindaan Akta HDA (Housing Development Act).

Lagipun, kalau korang rujuk balik 5 poin yang Tok kongsikan dekat atas tadi, pemaju hari ni sedar akan potensi unit SoHo untuk kegunaan sendiri atau pelaburan.

So, tak hairan la ramai pemaju berlumba-lumba bina unit macam ni. Dan pada masa akan datang, dijangka akan ada banyak lagi unit macam ni untuk korang pilih.

Cara senang nak tahu unit jenis ini ada HDA atau tak

Senang je. Korang ambil pamphlet projek mereka, dan tengok dengan teliti apa yang ada dalam tu.

Akan ada satu fine print yang ada dekat belakang pamphlet, yang terangkan tentang saiz unit, dan juga harga minimum hingga maksimum unit yang dijual.

Kalau ada benda ni dalam pamphlet (atau dalam laman web, dan sebagainya), unit atau projek tu terlindung bawah akta HDA.

Bermakna, korang akan sign SPA yang dirangka ikut akta HDA. So, korang tak payah risau macam nak beli SoVo atau SoFo, yang SPA tak ikut standard yang sama.

Dan sekarang ni, banyak projek SoHo yang ada HDA. Korang dah tak payah risau sangat dah. Boleh je korang tanya pemaju untuk pastikan betul-betul.

Apa potensi yang ada bila melabur kat unit macam ini?

Ada banyak kontrovesi dan tanggapan tentang potensi SOHO antara ramai pakar dan penganalisis hartanah negara ni.

Kat mata seorang pelabur, dah tentu hal-hal seperti capital appreciation (peningkatan nilai hartanah), mudah disewa, kawasan, dan kadar permintaan jadi poin utama.

Banyak hartanah jenis ini terjual selepas projek ini dilancarkan oleh pemaju, dan ramai pembeli awal dah berjaya kaut untung yang banyak lepas menjual unit tu.

Gaya hidup orang bandar, memang kena dengan rumah konsep macam ni. Senang nak ke mana-mana, dekat je. Nak cari makan apa, macam-macam ada.

Kalau tanya Tok, gaya hidup seorang student pun sesuai tinggal dekat unit SoHo. Senang nak cari makan, Internet ada, dan macam-macam lagi kemudahan untuk mereka guna.

Mungkin ada potensi buat duit dengan student rental. Tapi yang ni, Tok nak korang kaji dulu betul-betul.

Buat segala due diligence yang patut, baru buat keputusan membeli.

Boleh dapat pengecualian GST sekali ke?

Boleh. Tapi ada 4 syarat yang korang kena lepas dulu, baru tak payah bayar GST:

1. Development Order adalah bagi tujuan pembangunan bercampur, bermaksud untuk penggunaan komersial dan kediaman oleh pihak berkuasa tempatan yang berkaitan.

2. Layout plan dan building yang diluluskan untuk tujuan kediaman.

3. Lesen Pemajuan Perumahan dan Jualan, dan Permit Iklan yang dikeluarkan di bawah:

a) Akta Pembangunan Perumahan (Kawalan dan Perlesanan) 1966 oleh Kementerian Kesejaheraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan,

Atau…

b) Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Perlesenan) Ordinan 2013 oleh Kementerian Perumahan Sarawak,

Atau…

c) Di bawah Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Perlesenan) 1978 oleh Kementerian Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah.

4. Pemaju dan pembeli sign SPA (Perjanjian Jual Beli) yang dikawal di bawah HDA.

Apa yang anda kena jaga-jaga bila beli unit SoHo?

Sebab SoHo tertakluk bawah commercial title, korang kena bayar lebih sikit untuk penilaian komersial (commercial assestment), cukai tanah, cukai taksiran, dan juga bil utiliti serta telefon.

Korang boleh tengok berapa yang korang kena bayar dekat laman web Tenaga Nasional ni.

SoHo termasuk dalam kategori tarif B, yang bayaran minimum bulanan sebanyak RM7.20, berbanding residential title sebanyak RM3 je.

Untuk tarif air pulak, Syarikat Bekalan Air Selangor kenakan tarif minimum untuk penggunaan komersial sebanyak RM36 sebulan. Kalau penggunaan domestik (residential), kena RM6 je.

Tapi, korang jangan risau. Sebab Tan Sri Noh Omar, Menteri KPKT ada laporkan yang kerajaan ada jalankan kajian tarif utiliti untuk unit berkonsep SoHo.

Bermakna, ada la harapan untuk pembeli masa depan kurangkan tarif yang ada sekarang ni. Mungkin korang bayar sama macam tarif residential?

Okay ke tak beli SoHo untuk pelaburan Tok?

Soalan ni, subjektif. Apa yang Tok boleh kata, satu cara tak semestinya sesuai untuk semua orang guna.

Banyak lagi benda lain yang korang kena ambil kira. Tambah lagi, situasi semua orang tak sama. Mungkin Si A ada objektif yang lain daripada Si B. Tu belum cerita bab kemampuan lagi.

Tapi kalau bab potensi untuk pelaburan tu, memang ada sinar harapan. Kalau nak jelaskan secara mudah, korang perlu kenal siapa target penyewa yang korang nak dapatkan. Siapa mereka?

Ini sekadar pandangan dan pendapat Tok je. Korang jangan pulak guna 100% dan ambil bulat-bulat apa yang Tok cakap. Nanti rugi, korang hentam Tok pulak.

Paling penting, korang sendiri kena buat segala apa yang perlu (due diligence). Tak kisah la bab mengkaji kemungkinan yang ada dari sudut pelaburan ke, atau apa-apa pun.

Yang nak beli, korang. Yang nak tanggung loan, korang. Kalau rugi, korang lagi. Korang boleh faham, kan?

Rumah second hand, tak payah guna banyak modal pun, boleh beli?

Sebelum korang hentam orang lain sebab sampai sekarang tak dapat beli rumah, mungkin ini apa yang patut korang buat.

16 pelabur hartanah otai ini ada kongsikan ilmu beli rumah guna modal yang minima. Dan kalau mereka buat menjadi, apa pulak sebab korang tak boleh?

Yang jadi beza, adalah ilmu. Klik link bawah ni untuk belajar sekarang:

KLIK SINI UNTUK BELI eBOOK ’TAK ADA DUIT, BOLEH BELI RUMAH KE?’

1 COMMENT

  1. Dalam ebook di atas, ada tak penjelasan tentang bagaimana hendak atasi LTV 70?

    Berapa tebal ebook tu?

    Thanks

LEAVE A REPLY