Home Tip beli rumah 7 risiko anda tak tahu tentang mark-up loan

7 risiko anda tak tahu tentang mark-up loan

15113
2
Sumber gambar : newlaunch.iproperty.com.my
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke

“Best buat mark-up loan ni. Boleh dapat duit lebih!”

Ramai orang ada tanggapan ini bila ditanya tentang mark-up loan. Boleh buat modal untuk beli perabot atau ubah suai rumah, dan lain-lain.

Tok tak nafikan, memang ada kelebihan ini. Cuma, tak semuanya indah belaka tentang mark-up loan.

Sebelum korang pergi ke bank dan buat, hadamkan dulu perkongsian Tuan Salkukhairi Abd Sukor ni.

Pastikan korang ambil kira dulu 7 risiko ni sebelum buat keputusan.

Ingat semua benda tentang mark-up loan, indah-indah belaka?

Seolah-olah menjadi trend sekarang, di mana ramai pembeli akan mark-up harga jual beli apabila hendak beli sesuatu hartanah.

Alasannya adalah kerana hendak dapatkan lebihan cash untuk bayar deposit harga jual beli, tampung kos guaman, dan lain-lain kos berkaitan dengan urusan jual beli hartanah tersebut.

Sesetengah mereka juga perlukan lebihan wang mark-up tersebut untuk digunakan sebagai kos awalan sebelum memasuki rumah.

Walaupun bagi sesetengah pihak markup itu memberi kelebihan kepada pembeli, tetapi tahukah anda, sebenarnya mark-up juga boleh merugikan anda!

Kenapa saya katakan begitu?

#1: Benda basic yang ramai orang tak perasan

Tahukah anda bila anda markup, dalam SNP akan ditulis dengan harga mark-up, bukannya harga sebenar.

Oleh yang demikian, anda akan dikenakan legal fee, duti setem pindah milik, dan fi pendaftaran di Pejabat Tanah mengikut harga yang tertulis dalam SNP tadi.

Ini akan menyebabkan kos guaman anda jadi lebih tinggi.

#2: Pinjam dengan bank? Maaf, takde benda yang free

Anda terpaksa bayar interest/profit kepada pihak bank untuk jumlah yang anda mark-up tersebut sepanjang tempoh pinjaman.

Misalnya, kalau anda mark-up RM10,000, untuk sepanjang tempoh pinjaman 30 tahun misalnya, anda mungkin terpaksa membayar melebihi RM25,000 kepada pihak bank untuk jumlah yang anda mark-up tersebut.

Dalam jangka masa panjang, ianya akan merugikan anda.

#3: Anda terpaksa tanggung satu benda ‘ini’

Anda terpaksa tanggung bayar cukai keuntungan harta tanah (CKHT) terhadap amaun yang anda mark-up tersebut.

Ini kerana penjual tak akan bertanggungjawab untuk menanggung bayaran CKHT terhadap amaun yang anda mark-up, kerana jumlah itu tak dapat kepada mereka.

#4: Berbaloi atau tak untuk anda buat mark-up?

Sekiranya anda mark-up, berkemungkinan besar harga mark-up tersebut akan jadi lebih tinggi daripada current market value sebenar.

Ini akan menyebabkan bank sukar untuk meluluskan pinjaman anda, kerana harga jualan lebih tinggi daripada market value.

Walaupun mungkin pinjaman anda diluluskan mengikut market value, memandangkan anda beli rumah tersebut dengan penjual di bawah market value, dan anda akan dapat lebihan wang daripada  mark-up tersebut…

…Tetapi anda tetap perlu menampung kos guaman yang lebih tinggi, bayaran ansuran bulanan yang lebih tinggi, dan terpaksa menanggung bayaran CKHT terhadap jumlah  mark-up yang diluluskan oleh pihak bank.

Adakah anda rasa ianya berbaloi? Terpulang kepada anda untuk memikirkannya.

#5: Pernah fikir tak, apa jadi kalau pemaju tak bagi duit?

Tahukah anda? Untuk urusan jual beli rumah yang dalam pembinaan oleh pemaju pula, segala bayaran tuntutan progres akan terus dibayar oleh bank/LPPSA ke dalam akaun pemajuan perumahan pemaju.

Termasuklah untuk jumlah yang anda mark-up tadi.

Adakah anda yakin pemaju akan sewenang-wenangnya keluarkan duit dalam akaun tersebut untuk dipulangkan kepada anda?

Jika pemaju tak nak pulangkan apa akan jadi pada duit anda? Maka terpaksalah anda failkan tuntutan terhadap pemaju.

Kalaupun pemaju pulangkan wang mark-up tersebut, kebiasaannya ianya hanya akan di pulangkan setelah milikan kosong rumah tersebut diserahkan.

Dan ada sesetengah pemaju yang akan potong terus jumlah faedah lewat bayar yang anda terpaksa tanggung daripada amaun markup tersebut, dan bakinya, barulah diserahkan kepada anda.

Hakikatnya, tak mudah bagi pemaju hendak lepaskan keseluruhan wang  mark-up yang telah masuk dalam akaun mereka begitu saja.

#6: Ada lagi fi yang anda kena bayar?

Biasanya, pemaju juga akan kenakan caj administration fees untuk urusan mark-up tersebut.

Dan anda terpaksa bayar fi tersebut on the spot.

Ada sesetengah pemaju yang akan potong terus dari jumlah yang anda mark-up tersebut.

Akhirnya, anda tak kan dapat penuh jumlah yang anda mark-up tadi.

#7: Takde bukti, bank takkan bagi anda duit

Selain daripada ianya bertentangan dengan amalan guaman hartanah yang sebenar, tindakan mark-up juga bakal menyusahkan pembeli.

Ini kerana ada sesetengah bank yang mengkehendaki pembeli menunjukkan bukti seperti bank-in slip, atau resit bayaran untuk mengesahkan yang mereka telah menjelaskan bayaran baki beza kepada penjual.

Lebih tinggi anda mark-up, lebih tinggilah anda terpaksa jelaskan bayaran baki beza tersebut kepada penjual.

Tanpa bukti pembayaran yang jelas, bank tak akan lepaskan keseluruhan pinjaman perumahan anda.

Ada baik, ada buruknya. Takde benda yang perfect

Jadi nasihat saya, selain daripada lihat kepada sedikit kebaikan yang ada, anda juga perlu memberi pertimbangan terhadap kesan dan risiko jangka masa panjang yang bakal anda hadapi, sekiranya anda mark-up harga jual beli.

Ianya tak menguntungkan anda sepenuhnya, bahkan boleh mendedahkan anda dengan RISIKO KERUGIAN dalam jangka masa panjang.

Oleh itu fikir-fikirkanlah sebelum membuat keputusan untuk mark-up.

Terima kasih.

SALKUKHAIRI ABD SUKOR
Mantan Presiden, Persatuan Guaman Hartanah Malaysia (HartaGuam)

Dari kaca mata personal, Tok setuju dengan Tuan penulis. Agak trending sekarang ni tentang mark-up loan.

Boleh nak buat, tapi korang kena persiap dulu diri dengan ilmu.

Kalau buat main terjah je, alamat mendapat korang nanti. Jangan main-main ya.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here