5 perkara anda wajib kaji sebelum beli mana-mana projek undercon

5 perkara anda wajib kaji sebelum beli mana-mana projek undercon

2796
1
SHARE
Sumber gambar: Shutterstock
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke

Siapa yang tak suka dapat benda baru?

Tambah-tambah lagi kalau kita bercakap pasal rumah. Kalau mampu, mesti korang tak teragak-agak untuk pilih dan beli rumah baru.

Dan kita wajib pastikan setiap pembelian yang dibuat, buat untung. Bukan semata-mata buat untung masa jual balik rumah tu je.

Tapi, apa benda yang kita perlu tengok untuk pastikan kita sentiasa buat untung semasa membeli?

Jangan risau sebab korang ada kat tempat yang betul. Hadamkan nukilan ilmu Tuan Firdaus Pay ini sekarang.

Apa kelebihan dan kekurangan rumah undercon yang anda patut tahu?

Rumah under construction (undercon) atau rumah dalam pembinaan sama juga macam rumah yang lain. Ada kelebihan dan juga kekurangan yang tersendiri.

Secara mudah, bawah ni antara faktor-faktor yang wajib kita ambil kira sebelum membeli rumah undercon:

  1. Status dan track record pemaju,
  2. Harga rumah yang kita nak beli,
  3. Tahu berapa lama projek tu akan siap,
  4. Jenis-jenis kemudahan yang disediakan,
  5. Apakah booster yang ada, atau market demand projek yang korang nak beli tu?

Sebelum kita masuk secara menyeluruh kepada bab risiko, bagus untuk kita tahu apakah kelebihan membeli rumah undercon.

Kelebihan #1: Siapa yang tak suka dapat benda baru?

Antara sebab utama kenapa kita membeli rumah undercon adalah kita akan dapat unit yang baru dibina.

Dengan kata lain, kita ada plihan untuk beli rumah yang kita inginkan. Nak ubah suai rumah pun senang, sebab unit tu masih kosong.

KLIK UNTUK BACA SEKARANG: Sebelum sign SPA untuk beli hartanah undercon, buat 4 perkara ini dulu.

Kelebihan #2: Kos beli rumah undercon lebih mahal berbanding yang lain?

Harga pembelian rumah baru (yang belum siap) adalah lebih murah kalau nak dibandingkan dengan rumah yang dah siap.

Sebelum membeli, pastikan kita tau dulu berapa harga pasaran per square feet (psf) dalam sesuatu kawasan.

Tujuan ini adalah untuk menilai harga pembelian rumah baru sama ada berpatutan atau tak (undervalued atau overvalued).

Pembelian rumah sebelum pembinaan bermula biasanya lebih rendah berbanding lepas rumah tu dah siap dibina dan sedia untuk didiami.

Kelebihan #3: Satu beza ketara bila anda beli unit projek undercon

Sepanjang tempoh pembinaan, pembeli hanya perlu bayar progressive interest payment (bayaran faedah progresif).

Pembayaran ni berpandukan progressive release payment daripada bank kepada pemaju.

Progressive payment ini bergantung kepada setiap peringkat pembinaan projek tersebut yang sedang dibina (atau nama lain, stage of completion).

Semakin tinggi peratusan projek tu siap dibina, semakin bertambah bayaran progressive payment ini.

Kelebihan #4: Ada peluang rembat tawaran menarik daripada pemaju

BIasanya untuk pembelian rumah undercon, akan ada rebat atau diskaun yang pemaju tawarkan kepada pembeli.

Dengan ini, harga jualan yang ditawarkan akan jadi lebih menarik. Harga pulak akan ada potensi untuk jadi lebih rendah berbanding harga jualan biasa.

Rebat dan diskaun ini bergantung juga kepada apa yang pemaju tu tawarkan. Lain pemaju, dah tentu lain tawaran yang mereka bagi.

Kelebihan #5: Kos S&P, pemaju tanggung beres

Salah satu pakej biasa yang pemaju tawarkan adalah mereka akan tanggung kos guaman untuk S&P (Sales and Purchase Agreement).

Tapi jangan korang tersilap pulak. Ada lagi satu kos yang kita kena tanggung sendiri, iaitu loan agreement fee.

Yang ni, pembeli sendiri kena bayar dan takkan ditanggung oleh pemaju. Mereka takde kena mengena langsung.

Kelebihan #6: Entry cost lebih rendah berbanding rumah subsale dan lelong

Booking fee untuk pembelian rumah undercon biasanya lebih rendah berbanding pembelian rumah subsale.

Biasanya, pemaju akan kenakan booking sekitar RM1,000, RM3,000 atau RM5,000.

Ini lebih rendah kalau korang bandingkan dengan entry cost pembelian rumah subsale yang perlukan 3% daripada harga jualan rumah.

Cuma, booking fee untuk RUMAWIP agak tinggi (sebanyak RM15,000) untuk projek yang hot, sebab projek tu dapat sambutan tinggi.

Kelebihan #7: Harga beli lain. Harga flip lain?

Lebih senang untuk flipping atau jual semula rumah tu, sebab harga bila rumah tu dah siap nanti akan meningkat.

Biasanya, harga akan meningkat paling kurang 20% hingga 30% berbanding harga semasa pembelian.

Kelebihan #8: Ada potensi besar untuk jadi prime location seterusnya?

Projek rumah undercon biasanya dibangunkan di kawasan baru (pre-matured area) yang ada potensi untuk menjadi upcoming rising prime location.

Contohya, kawasan township yang baru. Entry cost kita lebih murah kalau korang bandingkan bila beli rumah dekat kawasan yang dah matang.

KLIK UNTUK BACA SEKARANG: Apa yang anda boleh buat kalau pemaju lambat serah kunci rumah?

Risiko yang anda perlu tahu sebelum beli projek undercon

Projek rumah undercon bukan boleh main beli macam tu je. Banyak risiko atau faktor yang perlu kita ambil kira.

Antaranya:

Faktor #1: Betul ke anda “kenal” developer tu?

Kita kena tau dulu siapa developer tu. Kaji dulu latar belakang mereka dan juga projek yang mereka jalankan sebelum ini,

Pemaju yang terkenal dan ada rekod pembinaan projek yang baik akan kurangkan risiko korang terbeli projek terbengkalai (abandoned project).

Ini adalah risiko utama yang korang kena tanggung bila membeli projek perumahan undercon. Lagi-lagi masa zaman tengah gawat atau ekonomi negara tak stabil (recession period).

Faktor #2: Strategi elak beli rumah yang orang tak suka sewa

Sebagai pembeli rumah undercon, korang wajib tau apa jenis booster yang ada, dan juga market demand rumah (yang kita beli tu) pada masa hadapan.

Semua ni bertujuan untuk rendahkan risiko projek baru tu kurang mendapat sambutan, dan elakkan rumah tu susah nak dapatkan penyewa.

Kalau ini berlaku, harga pasaran rumah tu akan terkesan dan mungkin harga akan jatuh jadi lebih rendah, atau harga rumah susah nak naik.

Faktor #3: “Kenapa progressive payment saya semakin menimbun?”

Tempoh pembinaan yang dijanjikan juga perlu diambil kira oleh pembeli.

Tempoh pembinaan ni ada salah satu indikator sama ada projek ni berjalan dengan lancar atau sebaliknya.

Semakin lambat atau lama tempoh pembinaan yang pemaju ambil, semakin banyak amaun progressive payment yang pembeli kena tanggung.

Faktor #4: Projek high atau low density – Mana satu lagi untung beli?

Faktor ni agak penting untuk setiap projek undercon.

Biasanya pembeli akan lebih fokus kepada projek low density, atau projek dengan unit rumah yang terhad.

Pernah dengar tak ayat ni?:

“High supply with low demand is not good.”

Kalau projek tu high density atau unit yang dijual ada banyak sangat, ini akan mengakibatkan supply jadi lebih banyak.

Bermakna, korang akan ada persaingan tinggi untuk jual balik atau sewakan rumah tu pada masa akan datang.

Faktor #5: Jaga komitmen bulanan yang anda dah kira dengan DSR

Korang jugak perlu ingat.

Walaupun rumah undercon korang belum siap dibina, pinjaman kita dah bermula sewaktu bank membuat bayaran progressive payment kepada pihak pemaju.

Maksudnya, selain kita perlu bayar progressive payment kepada bank, DSR kita juga dah dikira sebagai komitmen bulanan kita.

Walaupun hakikatnya, kita masih belum buat bayaran ansuran bulanan pinjaman yang sebenar.

KLIK UNTUK BACA SEKARANG: Pemaju tuntut penalti bayaran lewat? Ini hak yang semua pembeli rumah baru patut tahu.

Faktor #6: Kuatkan simpanan tunai dari awal

Nak beli rumah undercon, korang kena ada holding power yang tinggi.

Sebab sepanjang proses pembinaan, kita tak boleh jana pendapatan dengan unit yang kita beli tu. Hanya expenses je yang kita akan buat.

Biasanya, setelah projek rumah undercon dah siap, kita akan ambil masa hampir 6 bulan untuk kita diami rumah tu, atau sewakan kepada orang lain.

Ini yang saya dapat kongsikan buat masa ni. Mungkin ada lagi kelebihan atau risiko yang korang boleh tambah atau kongsikan dekat ruangkan komen bawah ni.

Disclaimer: Ini hanya pendapat peribadi saya. Orang lain, mungkin ada pandangan yang berbeza.

Ingat. Ada beza ketara bila korang beli hartanah undercon dengan hartanah dalam pasaran yang lain.

Ramai yang kecundang dan acah-acah terkejut beruk bila bil progressive payment berkunjung tiba. Padahal, salah korang sendiri sebab tak nak ambil tau.

Tok tak nak korang tergolong dah dalam kategori orang macam ni. Sebab tu, wajib kebalkan diri korang dengan ilmu yang betul untuk elak masalah ni berlaku.

Orang yang lulus loan rumah berkali-kali, confirm ada ilmu ini

Nak tau tak rahsia mereka lulus loan rumah dengan cepat dan mudah?

Langkah demi langkah sediakan dokumen wajib, hingga ke cara kasi CCRIS dan CTOS cun, semua Tok kongsikan dalam eBook ni.

Klik link bawah ni sekarang. Hanya untuk korang yang serius nak belajar je.

>>> KLIK SINI UNTUK BELI eBOOK “STRATEGI CONFIRM LULUS LOAN RUMAH” <<<

1 COMMENT

LEAVE A REPLY