Home Tip pelaburan hartanah Wanita ini dedah 4 taktik kreatif pemaju jual projek mereka. Ramai ‘terkena’...

Wanita ini dedah 4 taktik kreatif pemaju jual projek mereka. Ramai ‘terkena’ dengan No. #2

10634
0
SHARE
Sumber gambar - StarProperty.my
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke

Boleh kata, pasaran hartanah pada tahun lepas bergerak agak perlahan dan berlarutan hingga sekarang.

Atas sebab ini, ramai pemaju mencari idea baru untuk menjual projek yang mereka bina. Selagi tak habis dijual, mereka tak senang duduk.

Mereka banyak tawarkan inisiatif berupa bantuan kewangan dengan syarat yang lebih fleksibel.

Dan semua usaha ni berkongsi satu objektif yang sama – untuk menarik minat prospek di luar sana, beli projek yang mereka laksana.

Apa lagi cara yang mereka guna? Jemput baca perkongsian Cikpuan Fiona Ho yang Tok hadamkan kat blog iMoney ni sekarang.

Taktik #1 : Down payment, anda boleh bayar secara ansuran?   

Tok yakin korang setuju dengan apa yang Tok cakapkan ni.

Ramai yang bersusah-payah bayar bil dan uruskan hutang-piutang yang ada. Dan pada masa yang sama, membuak-buak pulak rasa ingin membeli rumah.

Dan bila dah terlampau banyak sangat benda yang korang kena uruskan, nak kumpul duit untuk down payment rumah, boleh jadi satu tugas yang berat untuk korang pikul.

Di Malaysia, kebanyakan bank tawarkan 90% loan (Margin of Finance, MOF) daripada harga rumah yang korang nak beli, dan ini terhad kepada 2 biji rumah kediaman je.

Kat situ, dah boleh tau yang korang kena sediakan 10% sebagai duit down payment.

Sebagai contoh, korang nak beli satu unit studio di Damansara Perdana yang berharga RM400,000. Bermakna, korang kena sediakan RM40,000 (RM400,000 X 10%) sebagai down payment.

Belum habis lagi. Ada jugak kos lain yang korang kena tanggung seperti yuran serta caj tambahan yang ada (seperti kos guaman, duit setem, disbursement fee, dan sebagainya).

Belum lagi beli rumah, macam-macam dah yang nak kena bayar?

Atas sebab ni, ramai yang masih takde kemampuan kewangan untuk mula membeli rumah. Baru nak mula membeli pun, dah telan macam-macam. Dah la kos yang terlibat agak ‘keras.’

Tu baru cerita pasal entry cost membeli rumah, belum lagi ansuran bulanan yang korang kena tanggung dah beli nanti.

Untuk meransang jualan, ada pemaju yang tawarkan pelan pembayaran down payment rumah secara ansuran kepada prospek yang berminat.

Ini ada satu contoh.

Pada tahun 2014, Mah Sing Group tawarkan pelan ini kepada pembeli suite eksekutif di Southville City, KL South, selama tempoh 12 bulan dan pada kadar faedah 0%.

Suite ni dijual pada harga antara RM300,000 hingga RM500,000. Dan hasilnya, pembeli lebih mudah uruskan kewangan mereka untuk membeli projek yang mereka jual.

Walaupun pembeli projek ini kena bayar duit booking RM3,000, masih lagi dikira untung sebab jumlah ini masih kecil, kalau kita bandingkan dengan jumlah down payment yang korang kena bayar tu.

Taktik #2 : Tawaran pelan pembiayaan rumah yang senang kasi anda ‘cair’ 

Ada sesetengah pemaju akan tawarkan kemudahan seperti pinjaman, dan pilihan pembayaran semula yang fleksibel kepada bakal pembeli yang berminat.

Sebagai contoh, kita boleh tengok apa yang pemajul Sunway Bhd buat.

Sekitar bulan Mac tahun lepas, mereka tawarkan peluang pembiayaan sebanyak 88% kepada pembeli dalam satu kempen yang unik.

Serena Cheah, pengarah urusan Sunway untuk bahagian pembangunan hartanah Malaysia dan Singapura berkata, syarikat ini tawarkan pelan pembiayaan kepada pembeli yang ada masalah untuk dapatkan loan rumah daripada bank.

Dibawah skim khas ni, pembeli boleh dapatkan pembiayaan daripada Sunway secara terus. Bermakna, pembeli ada 2 jenis pembiayaan yang mereka boleh gunakan.

Tak semua indah belaka

Semasa pelancaran kempen ni, Cheah bagitau yang pelan ini bertujuan untuk membantu pembeli ketika keadaan ekonomi yang tak menentu.

Dan ada jugak yang tak best pada pelan pembiayaan khas ni. Pembeli perlu jelaskan bayaran pendahuluan minima sebanyak 12%, berbanding 10% kalau mereka buat permohonan loan daripada bank.

Tambahan pula, dibawah skim pembiayaan ini, pembeli juga kena bayar kadar faedah ekstra (1 hingga 2% lebih banyak berbanding biasa).

Oh, mereka jugak hanya biaya loan rumah untuk tempoh 15 tahun je. Jelas sekali tempoh ni lebih rendah kalau nak dibandingkan dengan tempoh yang biasa bank bagi (selama 30 tahun).

Sebelum korang pilih loan rumah yang mana satu, pastikan korang kaji habis-habis dulu satu-persatu pilihan yang ada. Ini perkara pertama yang korang wajib buat dulu sebelum apa-apa hal.

Taktik #3 : Nama projek yang unik, hanya sekadar janji palsu?

Sekarang ni, banyak pembinaan projek baru dengan nama yang cukup untuk menarik perhatian dah hati prospek.

Senang cerita, tengok nama projek je, dah boleh rasa berminat nak beli.

Cuma, korang jangan senang-senang terpedaya dengan nama-nama projek yang indah belaka kat luar sana. Sebab belum tentu lagi projek tu confirm seindah namanya.

Adalah satu perkara biasa untuk pemaju janjikan gaya hidup komuniti tertentu dalam projek mereka, tapi tak semua janji ini ditepati 100%.

Sebagai contoh, pembangunan yang dibina kat kawasan ‘KL South,’ mungkin terletak di kawasan Bangi.

Kalau kita ikut Google Maps, Bangi terletak sekurang-kurangnya 32KM dari pusat bandar (atau kira-kira 40 hingga 45 minit memandu semasa bukan waktu kemuncak).

Bermakna, Bangi takde terlalu dekat dengan KL. Kalan nak ke KL, akan ambil masa hampir 1 jam jugak (itu pun kalau jalan clear).

Rumah murah dan di kawasan yang kurang padat? Not bad…

Memang takde masalah untuk beli rumah dekat kawasan yang sedikit jauh daripada pusat bandar.

Harga pun lebih murah kalau kita bandingkan dengan rumah di kawasan Klang Valley, dan masih tak terlampau padat seperti di bandar.

Tapi sebelum apa pun, kalau korang nak tinggal di kawasan yang lebih central (supaya senang nak ke pusat bandar), buat due dilligence untuk pinpoint lokasi rumah tu sebelum buat keputusan membeli.

Taktik #4 : Jual satu-satu, berbanding sekali harung (en bloc) untuk hartanah komersial

Pembangunan komersial dan perindustrian  (industrial) akan menerima kesan yang sama apabila ekonomi bergerak perlahan.

Dengan pasaran tengah lembap, ditambah pulak dengan lebihan bekalan (oversupply) ruang pejabat di kawasan Lembah Klang, pemaju sentiasa menjana idea kreatif untuk menjual projek mereka.

Sebagai contoh, Oxley (Malaysia) Sdn Bhd, sebuah anak syarikat pemaju Singapura Oxley Holdings Ltd, akan menjual ruang pejabatnya di Oxley Towers KLCC secara unit per individu, dan bukannya secara en bloc (penjualan semua unit strata kepada pembeli).

CEO Oxley Malaysia, Datuk Othman Omar bagitau The Star, sentimen lemah masyarakat umum dalam sektor oil and gas serta pasaran hartanah yang lembap, menjadi punca syarikat tu memilih jalan ini.

“Harga mutlak (absolute price) unit yang lebih kecil daripada 645 kaki persegi akan dijual lebih sikit daripada aras RM1 juta. Dan ini adalah satu cadangan yang amat menarik,” jelasnya kepada The Star.

Syarikat itu memilih untuk menjual blok pejabat 29 tingkat (dengan ruang lantai kasar seluas 346,000 kaki persegi) secara en bloc, di mana harga akan menjadi lebih murah secara kaki persegi, tetapi outlay akan jadi lebih tinggi, tambah beliau.

Ada satu pepatah mat saleh yang cukup kena dengan topik ini :

“Desperate time, calls for desperate measures.”

Macam-macam cara untuk menjual yang boleh kita nampak. Dan ada yang bagi kelebihan yang best kat korang. Terpulang untuk korang pilih mana satu yang terbaik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here