15 lagi tip ekstra beli rumah dengan modal ciput. Ikut cara pelabur...

15 lagi tip ekstra beli rumah dengan modal ciput. Ikut cara pelabur ini (Siri Akhir)

2994
0
SHARE
Sumber gambar - Platinum Victory
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke

Siapa yang suka-suka lepaskan peluang beli rumah dengan modal yang minima?

Kalau tanya semua orang pun, Tok percaya mereka akan bagi jawapan yang sama.

Dengan harga rumah yang kian ‘menggila’ sekarang, ramai yang berusaha mencari mana lubuk rumah harga murah.

Minggu lepas, Tok ada janji kat korang nak kongsikan 15 tip beli rumah tanpa modal besar. Sebab Tok dah kongsikan 5 tip, maka ada lagi berbaki 10 yang bakal korang nikmati lepas ini.

Tok tak nak buang masa korang lagi. Jemput hadamkan perkongsian ilmu Tuan Mohd Fadhli Mohd Fauzi ni yang cukup bermanfaat ini sekarang.

P/S : Belum baca lagi perkongsian minggu lepas? Klik sini untuk baca sekarang.

Tip #6 : Boleh jimatkan deposit dengan MOF (Margin of Finance) tinggi?

Kalau korang tengah berusaha cari jalan untuk rendahkan entry cost untuk membeli rumah, ini salah satu cara yang korang boleh guna.

Yang ni, bergantung kepada MOF yang korang layak dapatkan. Kalau boleh, henjut terus sampai 100%. Baru korang tak payah bayar apa-apa pun deposit.

Orang kerja dalam sektor kerajaan ada peluang untuk dapat nikmati kelebihan ni. Nak tau lebih lanjut pasal ni? Klik sini untuk baca sekarang.

Kalau korang buat loan rumah dekat bank biasa, korang hanya layak dapatkan maksimum 90% je. Bermakna, duit down payment tu korang tak boleh nak elak bayar.

Nak kefahaman yang lebih power? Rujuk kiraan yang Tok kongsikan kat bawah ni :

  • Kalau dapat MOF 100% =
    • Tak payah bayar deposit (0% deposit)
  • Kalau dapat MOF 90% =
    • Harga rumah X 10% =
    • RM300,000 X 10% =
      • RM30,000
  • Kalau dapat MOF 70% =
    • Harga rumah X 70% =
    • RM300,000 X 70% =
      • RM90,000

Tip #7 : Kalau gunakan loan LPPSA pulak, macam mana?

Macam poin sebelum ni (poin No #6), ini adalah kelebihan yang ramai orang yang bekerja bukan dalam sektor kerajaan harapkan.

Tapi tak boleh nak buat apa. Orang ‘gomen’ je yang dapat rasa peluang emas macam ni.

Takde lagi tempat lain (kalau ada pun, jarang-jarang boleh dapat). Lagipun, korang juga layak dapatkan pengecualian setem duti Surat Cara Pinjaman dan Gadaian (rujuk balik poin #3 dalam artikel minggu lepas. Klik sini sekarang).

KLIK LINK UNTUK BACA : Ini loan rumah terbaik untuk orang ‘gomen.’ Ansuran bulanan korang confirm takkan berubah. 

Tip #8 : Beli rumah dengan modal minima guna teknik rundingan?

Atas satu sebab ni, ramai pelabur dan pembeli rumah pertama jadikan opsyen ni sebagai pilihan kegemaran mereka.

Tok pun yakin korang dah sedia tau pasal benda ni. Kalau beli rumah subsale, korang ada peluang untuk nego harga terbaik dengan owner rumah.

Owner pun, manusia jugak. Korang ada peluang untuk nego harga yang lebih rendah daripada market value semasa, bergantung kepada ihsan owner rumah tu sendiri.

Contohnya, harga market value semasa rumah tu berharga RM300,000. Korang boleh minta harga yang lebih rendah daripada harga market value semasa.

Selain tu, korang jugak ada peluang untuk buat mark up loan kalau dapat beli rumah pada harga bawah market value, dan ada peluang untuk dapatkan bayaran down payment yang lebih rendah.

Kalau masih ada barang atau perabot owner lama dalam rumah tu, boleh je bincang dengan mereka untuk sekalikan barang-barang tu dalam harga jualan yang dah ditetapkan.

Dan ramai yang suka beli rumah subsale pasal satu sebab ni. Korang boleh duduk awal semasa tunggu proses pindah milik selesai. Korang boleh sewakan rumah tu awal-awal.

Ada kerosakan dalam rumah? Boleh mintak kurangkan harga jualan dengan owner, seolah-olah kerosakan tu ditolak dengan harga jualan yang lebih murah.

Semua ni, korang boleh bawa berbincang dengan owner atau ejen yang uruskan proses jual beli korang tu.

Tip #9 : Macam mana pulak dengan Insuran (Takaful)?

Untuk bab insuran, korang boleh ambik tempoh sependek yang mungkin untuk jimatkan kos, dan sambung sebelum tamat tempoh kemudian.

Korang jugak boleh masukkan kos ni ke dalam loan rumah yang korang buat. Boleh la jimatkan kos permulaan (entry cost) daripada korang kena bayar sedebuk.

Cuma, korang kena bayar ansuran bulanan yang sedikit lebih tinggi daripada biasa.

Tip #10 : Kenapa lebih elok ambil tempoh loan maksimum?

Dengan cara ni, korang boleh jimatkan ansuran bulanan. Korang tak payah risau pun bayar kos ni setiap bulan, sebab setiap rumah pasti akan ada capital appreciation yang tersendiri.

Tip #11 : Beli rumah fully-furnished, lebih jimat?

Untuk rumah undercon, korang boleh cari projek yang tawarkan pakej fully-furnished, dan pastikan harga tak potong tengkuk korang.

Kadang-kadang, ada jugak yang cuba ambil kesempatan. Korang kaji dulu harga jualan tu sama ada berbaloi untuk korang beli, atau tak.

Kalau tak, baik korang beli perabot asing-asing je. Sekarang pun, banyak je tempat perabot second hand, yang korang boleh beli dengan harga yang berkali ganda lebih rendah.

Untuk rumah subsale, korang boleh berunding dengan owner asal untuk jual sekali perabot dalam rumah tu. Masukkan semua harga tu sekali dalam pembiayaan yang korang buat.

Yang ni boleh jimatkan banyak masa, duit, dan tenaga korang. Tak payah dah nak ke kedai perabot dan pilih barang, yang dah tentu akan makan banyak masa korang.

Tip #12 : Apa cara beli rumah lelong murah berbanding biasa?

Salah satu cara adalah, korang elakkan beli rumah fully-furnished walaupun harga rumah murah gila.

Ini sebab, kos deposit yang korang akan tanggung lebih tinggi berbanding biasa. Lagipun, beli rumah lelong ni, banyak benda yang korang kena tengok dan kaji dulu.

Korang ada risiko untuk tanggung kos tunggakan dan jugak kos baik pulih, yang kadang-kadang bikin duit banyak lesap dalam dompet dan akaun bank.

Nota Ekstra : Takde masalah kalau korang nak beli rumah lelong. Janji ada bimbingan daripada pakar pelabur hartanah lelong.

Tip #13 : Semuanya bergantung kepada jurunilai (valuer)?

Korang jangan tekan sangat valuer untuk bagi nilai pasaran (market value) yang tinggi, sebab duti setem adalah bergantung kepada nilai pasaran, bukannya mengikut harga jual beli.

Tip #14 : Rumah jenis apa yang senang gila buat duit?

Dalam bab pelaburan, korang wajib kaji betul-betul setiap lokasi yang korang shortlist-kan.

Kalau lokasi yang korang pillih tu ‘suam-suam kuku,’ tapi senang nak sewakan, baik pilih untuk beli rumah dekat kawasan tu.

Sebab korang masih boleh runding harga supaya jadi lebih rendah (berbanding harga market value semasa), dan permintaan juga tak berapa tinggi.

Nota Ekstra : Korang boleh rujuk balik poin No.#8 sebelum ni.

Tip #15 : Harga lebih murah kalau ada kerosakan dekat rumah?

Untuk korang yang beli rumah undercon, sila manfaatkan tempoh jaminan yang ada.

Korang boleh klik dan rujuk di sini untuk dapatkan maklumat yang lebih lengkap.

Bagi yang beli rumah dalam kategori subsale, korang boleh tekan penjual untuk kurangkan harga bagi menampung kos kerosakan, atau masukkan terma kerosakan untuk diperbaiki oleh penjual dalam S&P.

P/S : Sila LIKE dan SHARE/TAG kawan atau sedara-mara korang untuk panjangkan manfaat yang power ini.

Tuan Mohd Fadhli dah siap payung banyak ilmu pelaburan hartanah yang gempak belaka kepada korang. Takkan korang sekadar baca je kot?

Bila dah tau ilmu macam ni, boleh ke korang duduk diam lagi? Tok yakin, korang mesti gatal tangan nak terus bertindak punya.

Lepas ni, cari dan gali lagi ilmu macam ni. Baru peluang untuk beli rumah dengan modal ciput sentiasa tinggi setiap masa.

16 pelabur otai ini berunding dengan owner, dan beli rumah subsale harga bawah market value

Siapa yang jumpa rumah harga murah, memang confirm susah nak tidur malam. Bukan selalu peluang macam tu datang menyinggah.

Tapi, halangan utama adalah dengan owner asal. Boleh ke dia kasi lepas pada harga yang lebih rendah berbanding harga market value?

Kalau korang serius nak belajar, Tok sarankan baca perkongsian 16 pelabur otai ini. Klik link yang Tok kongsikan kat bawah ni :

KLIK SINI UNTUK BELI eBOOK ‘TAK ADA DUIT, BOLEH BELI RUMAH KE?’

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY